Присяжнюк: питання зернового пулу є актуальним

П'ятниця, 25 листопада 2011, 16:28

На сьогодні питання створення зернового пулу України, Росії й Казахстану є актуальним.

Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, передає УНІАН.

"Об’єднати зусилля на зовнішніх ринках важливо. Прем’єр-міністр також пропонує, щоб ми, створивши таку координацію, створили також Причорноморську зернову біржу, тому що можливості трьох країн наших – це експортний потенціал зерна в обсязі 25-27% від світового ринку", - підкреслив Присяжнюк.

Міністр зазначив, що створення спільних координуючих структур на ринку зерна дозволить економити кошти на внутрішніх переміщеннях зерна.

Реклама:

Присяжнюк втім зауважив, що в Україні, Росії та Казахстані виробники зерна та зернотрейдери на сьогодні є приватними структурами, тому це унеможливлює створення зернового пулу з виробництва зерна.

"Ми повинні розуміти, що виробництво зерна і зернотрейдери – це приватні структури в наших трьох країнах. І тут може бути єдина політика на зовнішніх ринках, але ніяк не єдиний зерновий пул з виробництва. Ця модель буде працювати. В майбутньому це актуально і ми будемо обговорювати", - сказав Присяжнюк.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з прем’єром Казахстану запропонував повернутися до питання створення зернового пулу з Казахстаном і Росією.

На думку Азарова, створення подібного об’єднання дозволить трьом країнам стати одним з найбільших гравців на ринку зерна.

У травні 2010 року міністр аграрної політики України Присяжнюк повідомив, що Україна ініціює створення біржі з торгівлі зерном для країн Причорноморського регіону і продовжує обговорювати ідею організації разом з Росією і Казахстаном Причорноморського зернового пулу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!