Євросоюз доплатить за виведення з експлуатації застарілих радянських АЕС

П'ятниця, 25 листопада 2011, 10:18

Європейська Комісія запропонувала подальшу фінансову допомогу в розмірі 500 млн євро для підтримки виводу з експлуатації застарілих АЕС в Болгарії, Литві та Словаччині.

Це фінансування допоможе продовжити безпечне виведення з експлуатації АЕС Козлодуй, Ігналіна та Богуніце, повідомляє портал "Українська енергетика".

Нова фінансова допомога має підтримати зусилля трьох країн-членів ЄС, які в кінцевому рахунку відповідальні за ядерну безпеку, включаючи фінансування виводу з експлуатації.

Комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер заявив: "В інтересах наших громадян, щоб ці реактори були безпечно виведені з експлуатації, і щоб вони ніколи не були запущені знову. Ця додаткова фінансова підтримка допоможе трьом країнам-членам своєчасно виконати вилучення палива та виведення з експлуатації цих ядерних реакторів. Це чіткий вияв солідарності ЄС, що зробив ядерну безпеку пріоритетом".

Реклама:

Допомога ЄС має на меті досягнення стану безповоротності в процесі виведення з експлуатації та усунення основного джерела радіаційної небезпеки.

Пропозиція передбачає додаткові 185 млн євро до 2020 року для Болгарії, 210 млн євро до 2017 року для Литви, та 105 млн євро до 2017 року для Словаччини.

Перед тим, як Болгарія, Словаччина та Литва отримають фінансову підтримку ЄС, вони мають виконати певні умови: повністю імплементувати законодавство ЄС щодо ядерної безпеки та управління ядерними відходами, створити правові рамки для вчасного накопичення національних фінансових ресурсів для покриття решти фінансових потреб і подати до Єврокомісії переглянуті детальні плани з виводу з експлуатації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!