Україна замінить частину російського газу власним сланцевим

Четвер, 24 листопада 2011, 19:04

Україна, найбільший імпортер російського природного газу і володар значних родовищ сланцевого газу, розраховує до 2020 року закривати до 10 відсотків своїх потреб в газі за рахунок альтернативного палива.

Про це Reuters сказав заступник голови державного холдингу "Нафтогаз" Вадим Чупрун.

За його словами, проект може обійтися в мільярди доларів, і Київ хотів би працювати разом зі світовими лідерами у сфері видобутку нетрадиційних газів.

За словами Чупруна, родовища на заході і сході країни містять близько 2 трильйонів кубометрів сланцевого газу, в той час як запаси природного газу, зосереджені в основному на шельфі Чорного та Азовського морів, оцінюються вдвічі нижче.

Реклама:

Управління енергетичної інформації Міненерго США оцінює українські запаси сланцевого газу в 1,2 трильйона кубометрів, що ставить Україну на четверте місце в Європі за обсягами запасів після Польщі, Франції та Норвегії.

"Наше завдання, якщо ми використовуємо весь наш потенціал, вийти на (видобуток) 4-5 мільярдів кубометрів газу на рік до 2020 року", - сказав Чупрун.

Україна, для якої виробництво сланцевого газу - наразі лише проект, споживає близько 60 мільярдів кубометрів газу на рік, імпортуючи 40 млрд куб м з сусідньої Росії по стабільно зростаючій ціні.

"Нам потрібно чотири роки, щоб добути перший промисловий сланцевий газ. Виходить 2015 рік", - сказав заступник голови Нафтогазу.

За його словами, ключовим питанням нинішніх переговорів "Нафтогазу" з іноземними компаніями, зацікавленими в роботі в Україні, серед яких ExxonMobil, Shell, Chevron, Halliburton та інші, є умови майбутньої співпраці.

"Ми пропонуємо їм договір про спільну діяльність", - сказав Чупрун.

Нафтогаз у вересні вже підписав попередню угоду з розробки і видобутку сланцевого газу з ExxonMobil. Раніше компанія говорила про плани досягти схожих домовленостей з Shell.

"Першою почне видобуток ExxonMobil на західній частині України", - прогнозує Чупрун.

За словами Чупруна, зростання видобутку сланцевого газу й реалізація проекту з будівництва терміналу зрідженого газу на Чорному морі дозволить Україні знизити залежність від нинішнього монопольного постачальника газу в країну - Росії.

Україна сподівається до 2017 року щорічно імпортувати близько 10 мільярдів скрапленого газу, частина якого може поставлятися з Азербайджану. Сьогодні Україна імпортує незначні обсяги скрапленого газу лише для побутових потреб.

Внутрішній видобуток природного газу також повинна зрости в найближчі роки до 28 мільярдів кубометрів з нинішніх 20 мільярдів, сподівається Чупрун.

2011 року міністр енергетики Юрій Бойко заявив про плани України знизити споживання палива з одночасним скороченням протягом декількох років імпорту газу з РФ до 12 мільярдів кубометрів з нинішніх 40 мільярдів на рік.

"Перша і головна мета, до якої ми прагнемо - максимум уникнути монопольного імпортного постачальника газу", - сказав Чупрун.

Україна і Росія в 2009 році підписали угоду, за якою ціна на газ для Києва визначається щокварталу за формулою з урахуванням динаміки цін на мазут і газойль.

Однак нове керівництво України заявило про невигідність угоди, вказавши на занадто високу базову ставку, і вирішило домогтися перегляду умов.

Після більш ніж півтора року безуспішних переговорів Київ пригрозив подати на Росію до арбітражного суду, а також отримав додатковий аргумент в майбутньому спорі, довівши в українському суді незаконність дій Тимошенко при підписанні газової угоди з прем'єром РФ Володимиром Путіним.

Переговори активізувалися в останні місяці, що дало підставу українському прем'єру Миколі Азарову заявити, що листопадовий платіж за газ Київ, можливо, зробить вже за новою ціною.

У четвер президент Віктор Янукович заявив, що нова угода може бути підписана до кінця року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!