Мрії збуваються: 25 листопада "Газпром" забере у Білорусі трубу

Четвер, 24 листопада 2011, 18:40

ВАТ "Газпром" повністю отримає білоруський "Белтрансгаз", відповідний документ буде підписаний в п'ятницю в Москві.

"Завтра сто відсотків заберемо "Белтрансгаза", - повідомив журналістам глава "Газпрому" Олексій Міллер, передає "Інтерфакс".

Відповідаючи на питання, яких угод можна буде очікувати від переговорів у п'ятницю з президентом Білорусі Олександром Лукашенко, Міллер відповів: "Там буде підписання".

Він не став відповідати на питання, чи знизить Росія ціну на поставлений в Білорусь газ. "Завтра все дізнаєтеся", - пообіцяв він.

Реклама:

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Захід" профільний експерт, знайомий з деталями контракту, російська компанія в 2012 році буде поставляти газ "Белтрансгазу", який вже стане його 100-процентною "дочкою", по 165,6 доларів за тисячу кубометрів проти середньорічної ціни для 2011 року в 270 доларів.

Для білоруської економіки значення буде мати інша цифра: за якою ціною "Белтрансгаз" буде продавати газ "Белтопгазу" для розподілу споживачам республіки.

Погоджений розмір надбавки "Белтрансгазу" становитиме 15 доларів за тисячу кубометрів.

Раніше Мінськ намагався довести обґрунтованість меншої надбавки – 11 доларів, але "Газпром" наполіг на більшому розмірі з урахуванням наданої їм знижки на газ в III кварталі і відстрочки за платежами "Бєлтрансгазу" в IV кварталі 2011 року.

З урахуванням очікуваного імпорту газу в 2012 році в обсязі 22 млрд кубометрів, прибуток "Газпрому" від поставок газу в Білорусь становитиме 330 млн доларів.

Він також зазначив, що внутрішня оптова ціна газу в Білорусі (тобто, ціна покупки газу облгазами) становитиме в 217 доларів за тисячу кубометрів.

Ця ціна включає в себе вартість імпорту, надбавку "Бєлтрансгазу" і ПДВ (20%). 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!