"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Голова НБУ: гривні ніщо не загрожує, а на банки чекає "сюрприз"

Четвер, 24 листопада 2011, 12:17

Голова Національного банку Сергій Арбузов запевняє, що до кінця 2011 року девальвація гривні не загрожує, та й на початку 2012 року НБУ зможе втримати курс.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Сегодня".

Так, на зауваження про те, що банки за останній місяць практично згорнули кредування, особливо іпотечне, і пояснюють це тим, що НБУ забрав ресурси з ринку в рамках боротьби з інфляцією, Арбузов відповів: "Банки лукавлять".

"Я з усією впевненістю хочу вам сказати, що їх платоспроможності нічого не загрожує. Ми постійно контролюємо залишки на коррахунках банків, бачимо, яка частина коштів потрібна банкам для виконання своїх зобов'язань і куди подінуться вільні кошти", - зазначив він.

Реклама:

"Отож, банки використовують будь-які вільні гривневі ресурси для купівлі валюти взапас. Сьогодні ми бачимо авуари (запаси валюти на рахунках банків), обсяги яких підбираються до $10 млрд. И це небувала цифра", - додав Арбузов.

"Усі чекають глибокої девальвації та хочуть на цьому заробити. Але я хочу сказати, що вони цього не дочекаються", - заявив голова Нацбанку.

За його словами, платіжний баланс нині "досить позитивний, його середньомісячний профіцит (перевищення надходження валюти в країну над відтоком) становить близько $100 млн".

"Тому я думаю, що до кінця року курсу нічого не загрожує. Банки це зрозуміли, тому свої девальваційні очікування перенесли на перший квартал 2012 року", - заявив Арбузов.

"Думаю, що їх теж чекатиме сюрприз – НБУ має інструменти, щоб втручатися в ситуацію на валютному ринку й не давати можливість спекулянтам наживатися на населенні", - додав він.

За словами голови НБУ, коливання курсу в 2012 році "можливі, оскільки ми залежимо від стану платіжного балансу".

"Якщо він покращиться, то курс буде зміцнюватися, якщо буде погіршуватися – буде девальвація. Але в будь-якому разі цей процес не буде різким", - зазначив Арбузов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!