Нацбанк планує випустити інвестмонети вже у грудні

Четвер, 24 листопада 2011, 11:30

Національний банк України планує випустити інвестиційні монети на ринок у середині грудня 2011 р.

Про це сказав голова НБУ Сергій Арбузов в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Це будуть золоті і срібні монети вагою 1, 1/2 і 1/4 унції. Їх можна буде придбати в касах уповноважених банків і використовувати, насамперед, для хеджування капіталу", - сказав він.

За його словами Арбузова, не планується, що монети будуть прибутковим вкладенням, оскільки їх прибутковість буде формуватися, виходячи зі зростання або падіння вартості золота на світовому ринку.

Реклама:

Водночас, глава Нацбанку нагадав, що за останні 10 років золото тільки дорожчало.

"Тому інвестиційні монети - це прекрасний інструмент, щоб залишити спадок дітям чи забезпечити старість, тому що і через 10-15 років вони будуть прийматися банками в обмін на гривню", - зазначив він.

Арбузов додав, що крім інвестиційних монет для залучення накопичень громадян Нацбанк має намір також випустити інвестиційні сертифікати із прив'язкою до вартості золота і розраховує на випуск урядом облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) для фізосіб.

Глава Нацбанку відзначив, що інвестсертифікати будуть відрізнятися від інвестиційних монет більш широкими можливостями, під їх заставу можна буде брати кредити, а банки зможуть враховувати їх при розрахунку резервів і "практично день в день отримувати рефінансування НБУ".

Арбузов додав, що за такими сертифікатами планується встановити невеликий відсоток прибутковості.

Він уточнив, що сертифікати будуть випускатися під забезпечення майбутніх обсягів видобутку золота держпідприємством "Північгеологія".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!