"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінекології планує зібрати рекордні штрафи у 2012 році

Четвер, 24 листопада 2011, 10:01

Міністерство екології та природних ресурсів у 2012 році хоче зібрати більше 1 млн гривень екологічного податку та штрафів за забруднення навколишнього середовища.

Чиновники кажуть, певні технічні засоби стануть їм у пригоді, передає Deutsche Welle.

На службу візьмуть космічні супутники та інтернет: з наступного року почнуть діяти програми космічного і онлайн-моніторингу стану екології в Україні.

"Я сподіваюся, що із використанням наступного року онлайн-моніторингу та космічного моніторингу ми бюджет, який нам запланований у 616 мільйонів, теж зуміємо перевищити з екологічного збору, штрафів за несанкціоновану вирубку, за перевищення викидів", - вже мріє міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський.

Реклама:

Нині його відомство завершує проведення тендеру на закупівлю обладнання для космічного моніторингу. Подібна система вже давно використовується в США, Німеччині, Франції.

В Україні використанням супутників хочуть зекономити на персоналі.

В Держекоінспекції вже скоротили штат працівників на 30%. Ті співробітники, що залишилися в інспекції, моніторитимуть дані з космосу.

Незаконну вирубку лісів відстежуватимуть, наприклад, за ерозією берегів, рівнем води та проходженням льодоходу в період повеней, а також контролюватимуть стан озер і річок.

"Там в інспекції по двадцятеро людей залишилося на область, і вони все не встигають. Космічний моніторинг даватиме їм сигнал, і вони оперативно реагуватимуть, а не із запізненням", - говорить прес-секретар міністра екології та природних ресурсів Сергій Сироватка.

Дані космічного моніторингу навколишнього середовища будуть у відкритому доступі в інтернеті.

Там же можна буде знайти інформацією, скільки якої отрути випускають у повітря та зливають у воду підприємства.

Це основні функції екологічного онлайн-моніторингу. На його впровадження Україна отримала від Євросоюзу 125 млн гривень.

Міністерство екології розраховує отримати на цю програму ще й додаткове фінансування із бюджету.

За ці гроші міністерство збирається на 1,5 тис. підприємств поставити спеціальні датчики безпосередньо на трубах, звідки викидається у повітря та воду мільйони тонн забруднюючих речовин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: