У держбюджетi немає коштів на систему "112" – МНС

Середа, 23 листопада 2011, 17:46

У державному бюджетi на 2012 рiк не передбачено коштiв для фiнансування проекту створення в Українi системи екстреної допомоги населенню за єдиним номером "112".

Про це заявив начальник Управлiння медичного забезпечення та з питань створення i впровадження системи "112" Мiнiстерства надзвичайних ситуацiй Ростислав Валiхновський на брифiнгу в Києвi у середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"У бюджетi 2012 року на цю систему не передбачено нiяких коштiв. Прохання всi ми написали, до Мiнфiну подали заявки, в Мiнекономiки подали, просимо далi... Немає розумiння. Я сподiваюся, що настануть часи, коли цi проекти насамперед пiдтримуватимуть", - сказав він.

Чиновник повiдомив, що три найбiльш вiдомi вендори, iнтегратори системи "112" в Європi, готовi i цими днями пiдписують контракти про фiнансування створення системи в Українi.

Реклама:

"Основнi вендори зробили спецiальнi цiни для України, також розглядається питання про вiдстроченi платежi. Рiшенням мiнiстра в систему "112" передано систему пультового управлiння пожежною сигналiзацiєю. Цей модуль - це тi кошти, якi зможе ця система офiцiйно у рамках законодавства заробляти. Це тi кошти, з яких наше пiдприємство (держпiдприємство "Центр громадської безпеки") як майданчик, на основi якого створюється система "112", вiддаватиме вендорам на основi договору купiвлi-продажу вiдстроченими платежами. Ми заощаджуватимемо кожну копiйку i зробимо цю систему без особливих бюджетних фiнансувань", - зазначив представник МНС.

Валiхновський поiнформував, що до 25 грудня в усiх мiстах, де буде до початку Євро-2012 функцiонувати система екстреної допомоги, буде завершений ремонт примiщень для розмiщення її центрiв. На цi цiлi витрачено 6 млн грн.

Він наголосив, що система "112" почне дiяти в приймаючих Євро-2012 мiстах, незважаючи на те, що УЄФА не вимагає цього.

"УЄФА має рекомендацiйну форму щодо функцiонування номера "112" в Українi. Ми не робимо цю систему, щоб провести чемпiонат, хоча, безумовно, ми вкладемося в термiни, i цей номер працюватиме до початку чемпiонату, ми робимо цю систему для держави, тому що соцiально-економiчне значення та вплив цiєї системи на життя суспiльства важко переоцiнити", - пояснив Валiхновський.

Як повiдомлялося, парламент 22 вересня пiдтримав у першому читаннi законопроект про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112.

У проектi пропонується, щоб пiд час екстрених викликiв використовувався єдиний телефонний номер "112", а сам виклик здiйснюватиметься безкоштовно.

Система "112" сконцентрує функцiї, якi ранiше виконували оперативно-диспетчерськi системи служб екстреного реагування "101", "102", "103", "104" та iншi, пiсля чого вона стане вiтчизняним аналогом американської служби порятунку "911".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: