"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ хоче, щоб експортери торгували в гривні

Середа, 23 листопада 2011, 13:10

Національний банк пропонує Верховній раді зняти обмеження на використання гривні у зовнішньоекономічних розрахунках.

Відповідна ініціатива міститься в розробленому НБУ законопроекті, який зареєстрований в парламенті 22 листопада № 9488, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Документом пропонується відкоригувати декрет Кабінету міністрів про систему валютного регулювання, який діє з 1993 року.

Відповідно до законопроекту, НБУ пропонує скасувати обмеження щодо необхідності отримання індивідуальної ліцензії на проведення зовнішньоторговельних розрахунків у гривні.

Реклама:

"Впровадження в законодавство передбачених законопроектом норм дозволить зменшити навантаження на валютний ринок України, буде сприяти усуненню валютних ризиків українських експортерів та імпортерів за зовнішньоторговельними операціями шляхом переорієнтації проведення розрахунків по них в гривні, а також поліпшенню позиції національної валюти на міжнародних ринках", - наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.

За даними Нацбанку, гривня у зовнішньоекономічних розрахунках за товари та послуги майже не використовується: її питома вага в січні-серпні-2011 становила лише 0,1% від загального обсягу.

"В останні роки спостерігається негативна тенденція до зменшення зовнішньоторговельних розрахунків у гривні як в абсолютному, так і у відносному значеннях. Враховуючи те, що переважна більшість платежів за зовнішньоторговельними операціями здійснюються в інвалюті, українські суб'єкти господарювання беруть на себе валютні ризики, що під час кризових явищ на фінансовому ринку може набувати системного характеру і мати значні негативні наслідки для економіки держави в цілому ", - підкреслюється в записці.

Нацбанк також зазначає, що потреба розширення можливості використання гривні суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності України в розрахунках з нерезидентами зумовлена ​​процесом інтеграції країни у світову економіку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!