Україна з Росією будуть розвивати космічну сферу

Вівторок, 22 листопада 2011, 17:08

Космiчнi вiдомства України i Росiї розробили i затвердили проект "Програми росiйсько-українського спiвробiтництва на 2012-2016 роки".

Про це повідомляє Державне космiчне агентство України, передає "Інтерфакс-Україна".

П'ятирiчна програма передбачає взаємовигiдну спiвпрацю за такими напрямками: надання пускових послуг; пiдтримка об'єктiв космодромiв; фундаментальнi та прикладнi науковi космiчнi дослiдження; координатно-годинне забезпечення; розвиток космiчних засобiв i використання даних дистанцiйного зондування Землi.

Двостороннє спiвробiтництво також передбачає: розвиток засобiв управлiння космiчними апаратами; пiлотованi польоти; перспективнi дослiдницькi розробки, створення i використання перспективних космiчних технологiй та їх просування на свiтовому ринку; боротьбу з космiчним смiттям та астероїдно-кометною загрозою.

Реклама:

Крiм того, сторони також продовжать розвиток нормативно-правової та нормативно-технiчної бази українсько-росiйського спiвробiтництва у сферi космiчної дiяльностi.

"Очiкується, що реалiзацiя програми надасть можливiсть пiдвищити ефективнiсть двосторонньої спiвпрацi у використаннi космiчного простору в мирних цiлях, а також сприятиме iнтеграцiї вчених цих країн у свiтову систему космiчних дослiджень", - зазначили в ДКАУ.

Проект програми заплановано затвердити пiд час засiдання комiтету з питань економiчного спiвробiтництва росiйсько-української мiждержавної комiсiї.

Нагадаємо, що РФ разом iз КНР, країнами ЄС, США та Бразилiєю входить до числа основних партнерiв України у космiчнiй сферi.

За даними української сторони, у рамках галузевої кооперацiї в iнтересах РФ українськi пiдприємства ракетно-космiчної галузi виконують понад 40 контрактiв щороку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: