"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фермерам заборонять купувати землю?

Вівторок, 22 листопада 2011, 15:21

Державне агентство з земельних ресурсiв (Держземагентство) планує внести змiни до перелiку покупцiв земель сiльськогосподарського госпзначення, виключивши з нього фермерськi господарства, або ж залишивши лише створенi до 1 сiчня 2011 року.

Про це заявив заступник голови Держземагентства Микола Калюжний, передає "Інтерфакс-Україна".

"Законопроект говорить, що є троє покупцiв сiльськогосподарських дiлянок - держава, фермерськi господарства та громадяни України. Є два варiанти: або залишити як є, або виключити фермерськi господарства взагалi, або ж залишити лише тi, якi створенi до 1 сiчня 2011 року", - повiдомив Калюжний.

"Швидше за все, не буде фермерських господарств взагалi", - сказав вiн, додавши, що останнiм часом "фермерськi господарства почали розмножуватися як гриби, щоб скуповувати землю".

Реклама:

Заступник голови вiдомства також повiдомив про те, що до законопроекту про ринок земель планують внести норму, що обмежує площi сiльгоспземель, переданих в оренду конкретно за окремими районами.

Крiм того, в рамках доопрацювання законопроекту про ринок земель заплановано окремо виписати положення про садiвництво, мелiоративнi землi та консолiдацiю земель.

Також голова Держземагентства Сергiй Тимченко оприлюднив побажання фермерiв зi створення державного земельного банку в Українi, серед яких розмiр процентної ставки за кредитами аграрiям не повинен перевищувати 8%, земля, а також довгострокова оренда мають бути заставами для отримання кредитiв.

Нагадаємо, що в Українi нинi дiє заборона на купiвлю-продаж земель сiльськогосподарського призначення, яку буде знято за умови ухвалення законiв про державний земельний кадастр та ринок землi.

При цьому закон № 8077 "Про Державний земельний кадастр" парламент ухвалив 7 липня 2011 року, вiн набуває чинностi з 1 сiчня 2012 року за винятком деяких положень, тодi як законопроект Кабмiну № 9001-1 "Про ринок землi" 18 листопада ВР вiдправила на доопрацювання, i для цього буде створено спецiальну робочу групу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: