"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна передумала віддавати Росії закордонне майно СРСР

Вівторок, 22 листопада 2011, 14:18

Україна пропонує Росії відновити переговори про розподіл закордонної власності СРСР.

Про це заявив прес-секретар Міністерства закордонних справ Олександр Дікусаров, повідомляє ТСН.

"Україна пропонує відновити переговорний процес з Російською Федерацією щодо розподілу закордонної власності колишнього СРСР, зокрема в форматі двосторонніх переговорів на рівні міністрів закордонних справ щодо передачі українській стороні об'єктів нерухомості для потреб її дипломатичних установ", - повідомив Дікусаров.

Він також прокоментував заяву представника МЗС Росії Олександра Лукашевича про відмову України від претензій на закордонну власність СРСР.

Реклама:

Дікусаров зазначив, що угода між Україною і Росією про врегулювання питань правонаступництва, так званий "нульовий варіант" (угода, за якою Росія бере на себе всі борги СРСР, а решта колишніх республік відмовляється від своїх претензій на будь-яке майно СРСР), не набула чинності і таким чином не може вважатися правовою підставою для перереєстрації майна СРСР на Росію.

Він також зазначив, що повернення Росією боргів СРСР у повному обсязі не знімає з Москви відповідальності, яку вона взяла у відповідності із міжнародними та двосторонніми українсько-російськими угодами.

Крім того, прес-секретар МЗС України наголосив, що розпорядження частиною закордонної власності СРСР виходить зі статусу України, як однієї з держав-правонаступниць СРСР.

Як повідомлялося, 10 листопада представник МЗС Росії Лукашевич заявив, що Україна більше не має претензій на закордонну власність СРСР.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!