"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд збиратиме на пенсії в офшорах

Вівторок, 22 листопада 2011, 09:27

Уряд планує у 2012 році отримати понад 1 млрд грн. додаткових доходів за рахунок введення п'ятнадцятивідсоткового пенсійного збору з операцій із офшорними юрисдикціями.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на урядову презентацію проекту змін до закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Раніше про цю ініціативу заявляв віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, нагадує видання.

Збір у розмірі 15% від бази оподаткування буде введений на п'ять років.

Реклама:

Під адміністрування підпадатимуть операції із перерахування коштів на користь нерезидента, зареєстрованого в офшорній зоні, або на рахунки, відкриті на такій території, а також в рамках виконання зобов'язань перед іноземним суб'єктом.

Крім того, митні органи зможуть заборонити експорт товарів або послуг в офшори, який здійснюється без пред'явлення документа, що підтверджує оплату збору.

Контроль за виконанням закону будуть здійснювати також банки - без факту сплати податку фінустанови не зможуть здійснювати перерахування коштів на офшорні території.

"Збір буде сплачуватися до перерахування коштів за кордон, при безгрошовій формі - під час виконання зобов'язань", - говориться в презентації.

У презентації наголошується, що завдяки новому збору щорічно планується одержувати 1,15 млрд грн. Ці кошти будуть направлятися на погашення дефіциту Пенсійного фонду.

В уряді не виключають, що сума збору може вирости до 4 млрд грн. за рахунок перегляду переліку офшорних зон, над чим зараз і працюють Мінфін і Мінекономрозвитку.

Як відомо, востаннє список змінювався в лютому 2011 року.

Нині, за даними співрозмовника видання, він може поповнитися, зокрема, Ліхтенштейном і низкою кантонів Швейцарії.

"Кіпр, наприклад, який вже п'ять років займає перше місце за обсягом інвестицій в Україну та з України, ми внести не можемо. Не буде там і Люксембургу", - відзначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: