Депутати хочуть дати Азербайджану знижку на розвантаження нафти в Одесі

Понеділок, 21 листопада 2011, 13:08

Україна готова надати Азербайджану знижку 50% щодо ставок портових зборів з суден, які заходять на морський нафтовий термінал "Південний" в Одеській області для здійснення вантажних операцій із азербайджанською нафтою, яка буде транспортуватися по території України.

Таке зобов'язання міститься в зареєстрованому у парламенті законопроекті про ратифікацію угоди з урядом Азербайджану щодо співробітництва в сфері транспортування нафти територією України, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

При цьому господарюючі суб'єкти сторін ("Укртранснафта" і SOCAR або афілійовані з нею компанії) погоджують обсяги нафти для постачання, транспортування і транзиту із використанням української нафтопровідної системи, транспортний тариф, якісні характеристики, а також інші комерційні і технічні умови.

Раніше заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех повідомив, що документ містить готовність України забезпечити прокачку до 16-20 млн тонн азербайджанської нафти по своїй території, в тому числі транзитом - до 13-17 млн тонн.

Реклама:

Угода передбачає транспортування до 3 млн тонн азербайджанської нафти по внутрішніх маршрутах на Дрогобицький НПЗ (НПК "Галичина", Львівська обл.) і Надвірнянський НПЗ ("Нафтохімік Прикарпаття", Івано-Франківська обл.), а також до 5 млн тонн у західному напрямку (Угорщина, Словаччина, Чехія) та до 8-12 млн тонн в напрямку Білорусі.

У пояснювальній записці відзначається можливість транспортування азербайджанської нафти на НПЗ Польщі із використанням української, білоруської та польської гілок магістрального нафтопроводу "Дружба" (до завершення будівництва ділянки нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька).

"Організація постачання нафти за вказаними маршрутами набуває особливої актуальності у контексті запровадження в дію Російською Федерацією Балтійської трубопровідної системи (БТС-2), яка перенаправляє значні обсяги транзиту нафти з діючих маршрутів постачання", - йдеться в поясненні.

Двостороння угода з Азербайджаном про транспортування нафти була підписана у січні 2011 року під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Баку ще в травні ратифікував цю міжурядову угоду.

"Укртранснафта" в 2010 році скоротила обсяги транспортування нафти на 22,7% в порівнянні з 2009 роком - до 29 млн 801,4 тис. тонн, при цьому транзит нафти знизився на 30,8% - до 20 млн 139,5 тис. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: