Засуджені за економічні злочини вийдуть на волю, заплативши штраф

Понеділок, 21 листопада 2011, 12:36

Якщо президент підпише закон про декриміналізацію економічних злочинів, то особи, раніше засуджені за такі злочини, зможуть вийти на свободу.

Про це сказав керівник головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Так (зможуть вийти) – заплативши штраф", - зазначив він.

"Тим, хто ще перебуває під слідством і під арештом, надається можливість заплатити заставу, вийти на волю й далі у змагальному процесі виконувати процесуальні обов'язки", - пояснив Портнов.

Реклама:

"А ті, хто вже засуджений, вийдуть на волю, заплативши штраф. Для того щоб правоохоронні й судові органі підготувалися, закон передбачає місячний термін набуття чинності", - додав він.

Портнов не вважає, що суди зловживатимуть своїми повноваженнями.

"Давайте змоделюємо ситуацію. Слідчі встановили факт ухиляння від сплати податків і порушили справу. Збиток становить 1 млн грн. Для того щоб обвинувачуваний виконував свої обов'язки – з’являвся на допити, подавав документи, йому обирається запобіжний захід. Раніше це був арешт. Тепер судом установлюється застава", - сказав він.

"Вона (застава) має бути не менша за суму збитку, а вона буде визначатися у змагальному процесі за участю адвоката й прокурора, який має довести, чому розмір збитку саме такий", - пояснив Портнов.

За його словами, після визначення розміру збитку є вибір: заплатити заставу чи ні. "Людина на волі, є час і можливості знайти гроші", - сказав Портнов.

"Якщо людина зізнається винною, то за скоєння економічного злочину їй буде нарахований великий штраф. У нашому випадку – 1 млн грн. Крім того, податкова служба пред'явить цивільний позов на неменшу суму. Разом: держава має отримати 2 млн грн.", - пояснив він

"Для сплати усіх коштів цій, уже засудженій людині, дається 3 місяці. Іноді суд може продовжити термін до 6 місяців. Але в будь-якому разі є можливість заплатити державі гроші й не сидіти у в'язниці", - додав Портнов. 

Однак якщо в засудженого немає грошей, то у в'язницю він усе-таки сяде, уточнив він.

"Тому, хто не заплатив штраф, суд змінює покарання. Якби ми передбачили альтернативу, це породжувало б корупцію в судах", - заявив Портнов.

"Людина має знати: від відповідальності вона не втече… Разом із тим протягом усіх слідчих дій і судових розглядів у людини жодного разу, якщо вона сам того не побажала, не буде можливості сісти у в'язницю", - підкреслив він. 

"Що стосується передбаченого зараз законодавством затримання на 72 години, то ми прямо записали, що по економічних злочинах його взагалі не може бути", - зазначив Портнов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!