"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Центробанк Кремля: з Росії виведуть 70 мільярдів доларів

Середа, 2 листопада 2011, 13:33

Російський Центробанк збільшив прогноз відтоку приватного капіталу з Росії в 2011 році з 36 мільярдів до 70 мільярдів доларів.

Нові цифри стали відомі з уточненого проекту основних напрямків грошово-кредитної політики на 2012-2014 роки, повідомляє служба BBC.

Згідно з оновленим проектом, відтік капіталу активізувався через зміни "настроїв іноземних інвесторів, які здійснювали в умовах зростаючої нестабільності на світових фінансових ринках виведення коштів з російських інструментів".

Відтік капіталу з Росії за перші дев'ять місяців 2011 року становив 49,3 мільярда доларів, у той час як за той же період 2010 року він оцінювався в 14,3 мільярда доларів.

Реклама:

На початку жовтня заступник голови Мінекономрозвитку Росії Сергій Клепач заявив, що відтік капіталу з країни в 2011 році може становити приблизно 50 мільярдів доларів. Чиновник при цьому додав, що "відтік у кінці 2011 року все-таки повинен зупинитися.

Експерти висловлюють припущення, що відтік капіталу за підсумками 2011 року може перевищити рівень 2009 року, коли з країни "витекло" 56,9 мільярда доларів.

"Негативна ситуація пов'язана з сильним відтоком капіталу буде зберігатися ще досить довго, як мінімум до середини 2012 року і пов'язано це, в першу чергу, з нарощуванням іноземних активів", - вважає аналітик Інвесткафе Антон Сафонов.

На його думку, відтік капіталу буде збільшуватися одночасно зі зростанням зовнішнього боргу Росії, для виплати якого потрібно формування резервів.

Причини відтоку капіталу Євген Піщулін, трейдер брокерської компанії "Регіон", в розмові з Бі-бі-сі пояснив таким чином: "Європейські банки, що мають будь-які активи за кордоном, у тому числі і в Росії, капітал звідси репатріюють, а також біжать на більш якісні ринки".

Тенденція, на думку експерта, лише посилюється через спекулятивний попит населення та приватних компаній на валюту, що є додатковим каталізатором для зростання бівалютного кошика та збільшення відтоку капіталу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!