"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Клюєва не хочуть обкладати митом імпортний бензин

Середа, 2 листопада 2011, 10:36

Міністерство економічного розвитку і торгівлі виступає проти введення мит на імпортні нафтопродукти.

Те, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі виступає проти введення мит на нафтопродукти, випливає з наявного в розпорядженні "Комерсант Україна" листа Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі при Кабміні, яке було розіслано всім учасникам розслідування.

У цьому документі, відправленому 21 жовтня, пропонується відстрочити розслідування на 45 днів, а також міститься рекомендація МЕРТ відмовитися від введення мита на імпорт нафтопродуктів.

Розслідування проводиться з січня 2011 року за ініціативою Міненерго та НПЗ.

Реклама:

Компанії просять ввести мито для захисту внутрішнього ринку. За підсумками 10 місяців цього року вони виробили всього 6,9 мільйона тонн проти 9,4 мільйона тонн в 2010 році.

У компаніях пояснюють втрату ринку тим, що білоруські та російські НПЗ купують нафту без мита.

А експортне мито на вироблені в цих країнах нафтопродукти нижче тієї, яку платять вітчизняні НПЗ. Через це з 2010 року простоює Одеський НПЗ.

Проте у МЕРТ проти введення мит і стверджують, що українські НПЗ не виробляють нафтопродукти за стандартом "Євро-4" та "Євро-5".

У висновках також сказано, що окремі заводи і їхні власники, зокрема Херсонський НПЗ, самі займалися імпортом палива і тому не можуть розраховувати на захист як виробники нафтопродуктів.

Ще один аргумент МЕРТ - НПЗ продають паливо за нижчими, ніж у імпортерів, цінами.

У Міненерго коментувати лист відмовилися. Але високопоставлене джерело видання в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго назвав висновки МЕРТ безпідставними.

"У наших НПЗ ціни дійсно нижче, але МЕРТ забув додати, що заводи змушені продавати паливо дешевше імпортного через це вони почали працювати в збиток", - говорить співрозмовник "видання".

Херсонський НПЗ, за його словами, і зовсім не підписував звернення про початок розслідування, тому імпорт ним нафтопродуктів не повинен розглядатися як аргумент проти введення мита.

Від офіційних коментарів у МЕРТ відмовилися. Але джерело видання в міністерстві зазначило, що МЕРТ всього лише висловив свою позицію.

"Ми завжди з розумінням ставилися до питань наповнення бюджету. А заблокувати рішення про мита ми не можемо навіть технічно", - заявило джерело у МЕРТ.

До складу МКМТ, крім МЕРТ і Міненерго, входять представники СБУ, Держмитслужби, Мінагрополітики, Антимонопольного комітету, МЗС, Мінінфраструктури, Мін'юсту.

Публічно свою позицію з питання введення мит поки висловлювало тільки Мінінфраструктури - Борис Колесніков підтримав цю ініціативу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: