Грецький прем'єр обвалив світові ринки

Середа, 2 листопада 2011, 09:17

Грецький уряд у цілому підтримав вимогу прем'єр-міністра Йоргоса Папандреу про проведення референдуму щодо пакету допомоги ЄС/

Про це повідомляє Афінське агентство новин з посиланням на джерела на засіданні, передає ТСН.

Прем'єр-міністр у понеділок оголосив, що план Євросоюзу списати Греції трохи менше третини 360-мільярдного боргу в обмін на нову багаторічну програму економії підлягає народному обговоренню.

Після заяви прем'єра впали фондові індекси у всьому світі на хвилі страху нової нестабільності навколо Греції.

Реклама:

За даними агентства, незважаючи на загальну підтримку прем'єра, низка членів уряду зажадали від Папандреу пояснень, чому він не поділився своїми планами про проведення референдуму з колегами по кабінету.

Рішення Папандреу провести голосування не було узгоджене з його заступником, міністром фінансів Евангелосом Венізелосом, а також з кредиторами Греції з ЄС і МВФ і провідними європейськими лідерами.

Тим не менш, рішення підтримати прем'єра у проведенні референдуму було одноголосним. Сам Папандреу назвав "антидемократичними" заперечення проти плебісциту.

У вівторок лідери ЄС висловлювали здивування у зв'язку з намірами Папандреу, а також надію, що Греція виконає взяті на себе зобов'язання. Європейські партнери Греції вважають неприйнятним чекати грецького референдуму в умовах нестабільності.

У ніч на середу в ефірі місцевих телеканалів офіційний представник уряду країни заявив, що влада Греції має намір провести референдум щодо фінансової допомоги ЄС "якомога швидше".

Спочатку планувалося, що плебісцит відбудеться в січні, але ринки відреагували на ініціативу Папандреу вкрай нервово, чим викликали нову хвилю критики на адресу прем'єра країни.

Грецька опозиція раніше сприйняла плани з проведення референдуму вороже, заявивши, що він ставить під загрозу європейське майбутнє Греції. При цьому один депутат владної лівоцентристської партії ПАСОК залишив фракцію на знак протесту, і ще кілька депутатів висловилися проти референдуму.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!