"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Нацбанку кажуть, що банкіри мають достатньо валюти

П'ятниця, 18 листопада 2011, 20:22

Представники банків в Україні згущують фарби при описі ситуації з ліквідністю, маючи значний вільний ресурс в іноземній валюті.

Про це заявив директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку Національного банку України Сергій Кораблін у ході щорічної конференції "Український банківський форум", організованої інститутом Адама Сміта, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"З початку року на міжбанківському ринку банки викупили $131 млрд у доларовому еквіваленті. При цьому нерезидентам було виплачено $114 млрд. Такого співвідношення у нас ніколи не було. Де $17 млрд? Стверджувати, що в банків немає ліквідності не вірно і не коректно. У банків є валютні активи, і вони спокійно їх можуть використовувати, обмінявши на міжбанку на гривню", - сказав він.

Кораблін також зазначив, що в щотижневих аукціонах з рефінансування бере участь 3-7 банків, що лише підтверджує відсутність системних проблем із рефінансуванням.

Реклама:

Українські банкіри неодноразово відзначали скорочення гривневої ліквідності в останні місяці, що призвело до істотного зростання процентних ставок.

При цьому за їхньою оцінкою НБУ обмежує рефінансування кредитно-фінансових установ, побоюючись перетікання відповідних коштів на валютний ринок.

У свою чергу, в НБУ підкреслюють, що використання монетарних важелів для протидії інфляції повністю вписується у визначені на законодавчому рівні завдання центрального банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!