Експерти МВФ не побачили ефективного керівництва в Україні

П'ятниця, 18 листопада 2011, 19:18

Програма співпраці України і Міжнародного валютного фонду stand-by, відкрита в 2008 році, мала короткострокову позитивну дію, однак жодного великого зсуву у виробленні стратегії не сталося: вона продовжує керуватися політико-економічними міркуваннями.

Про це ідеться у звіті, оприлюдненому МВФ у п'ятницю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ключовий висновок після аналізу - важливість відповідального керівництва, але немає чіткої відповіді, як цього досягти в Україні", - зазначено у звіті.

Серед успіхів програми МВФ вказує стабілізацію банківської системи, корекцію поточного рахунку платіжного балансу, а також недопущення соціальних заборгованостей і суверенного дефолту, що в цілому призвело до поступового відновлення економіки з середини 2009 року.

Реклама:

Водночас зусилля із подолання основних структурних і інституційних недоліків зайшли в глухий кут, відзначають експерти Фонду.

Вони вказують, що проблеми банківського сектора не були повністю вирішені, режим валютного курсу повернувся до докризової практики, енергетичний сектор залишається в значній мірі недореформованим, збільшуючи квазі-бюджетний дефіцит. Крім того, адміністративна і судова реформи не досягли мети.

МВФ відзначає, що намагався зробити програму максимально ефективною: з української сторони під нею стояли 4 підписи (президента, прем'єра, міністра фінансів і голови НБУ), програма мала багато попередніх умов і здійснювалася в тісній співпраці з Фондом (включаючи значну технічну допомогу), однак це дало лише частковий успіх.

МВФ допускає, що виділення меншого обсягу коштів на початку програми могло б послужити великим стимулом для її реалізації, однак у той кризовий момент існувала необхідність відновити впевненість шляхом виділення значного обсягу допомоги.

Експерти Фонду вважають, що з урахуванням досягнення головних короткострокових цілей кризового управління важко сперечатися проти такого рішення, навіть з урахуванням того, що стратегія була слабо реалізована, а структурні уразливості залишилися невирішеними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!