Прокуратура взялася за соратника Жеваго

П'ятниця, 18 листопада 2011, 15:31

Прокуратура Шевченківського району Києва порушила кримінальну справу проти заступника голови правління ЗАТ "Банк "Фінанси та Кредит".

Справа порушена за співучасть в ухиленні від сплати податків (в особливо великих розмірах), а також за злочин, кваліфікований за ст. 205 ч. 2 КК України (фіктивне підприємництво), пише газета "Дело" із посиланням на прес-службу прокуратури.

Нині в банку працюють три заступники голови правління банку "Фінанси та Кредит" - Світлана Лотоцька, Віктор Голуб і Ігор Львов. Хто з трьох банкірів опинився під прицілом слідства - поки не відомо, відзначає видання.

Крім того, до 14 жовтня в банку працював ще один заступник голови - Сергій Борисов, який перейшов на роботу у VAB Банк.

Реклама:

За даними видання, разом із заступником голови банку у цій кримінальній справі проходять ще дві людини - в.о. голови правління ЗАТ "Укренергозбут", а також колишній директор цієї компанії.

Досудове слідство встановило, що службові особи ЗАТ "Укренергозбут" з метою мінімізації податкових зобов'язань та ухилення від сплати податків "безпідставно віднесли до валових витрат підприємства відсотки за користування кредитом, отриманим в АТ "Банк "Фінанси та Кредит".

З'ясувалося, що підприємство направило кредит на операції, не пов'язані з отриманням доходу: позикові кошти у вигляді оплати за залізорудні окатиші та металопродукцію були перераховані на розрахункові рахунки підприємств-нерезидентів, а потім повернулися без поставки товару.

Окрім того, згодом ці кредитні кошти були спрямовані на надання поворотної фінансової допомоги фізособі в розмірі 93,1 млн грн.

Як підрахували в прокуратурі, всі ці фінансові операції призвели до безпідставного завищення валових витрат на загальну суму 67,3 млн грн., в результаті чого підприємці ухилилися від сплати податку на прибуток на загальну суму 5,2 млн грн.

Також слідчі встановили, що при здійсненні фінансових операцій "Укренергозбут", "за вказівкою посадових осіб банку "Фінанси та Кредит" набував і продавав цінні папери фіктивних підприємств".

Заступника голови правління банківської установи підозрюють у причетності до складання підроблених документів при здійсненні фінансових операцій.

Як відомо, 11 липня в заводоуправління компанії "Росава" (також підконтрольної Жеваго) проникли озброєні люди, що представилися співробітниками СБУ.

Вони заблокували четвертий поверх будівлі, на якому розташована служба фінансового директора підприємства, і провели виїмку документів.

Костянтин Жеваго все ще залишається у фракції БЮТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: