В Кремлі домовились про євразійську економічну інтеграцію

П'ятниця, 18 листопада 2011, 13:05

Глави держав Росії, Білорусі і Казахстану підписали в Кремлі Декларацію про євразійську економічну інтеграцію і Договір про Євразійську економічну комісію.

У Декларації заявляється про перехід до наступного етапу інтеграційного будівництва - Єдиного економічного простору (ЄЕП), який засновано на нормах і принципах СОТ і відкритий для будь-якому етапі свого формування для приєднання інших держав.

Документ також визначає подальші шляхи інтеграційної взаємодії у форматі "трійки", передає "Інтерфакс".

В якості кінцевої мети проголошується створення Євразійського економічного союзу.

Реклама:

Відповідно до підписаного Договору про Євразійську економічну комісію, вона наділяється функціями щодо здійснення керівництва інтеграційними процесами в форматі МС і ЄЕП і повинна приступити до роботи з 1 січня 2012 року.

Крім того, підписано регламент роботи Євразійської економічної комісії.

Як раніше розповіло "Інтерфаксу" джерело в Кремлі, ця комісія в пострадянській історії покликана стати наднаціональним, нейтральним по відношенню до держав-учасників органом, якому будуть поступово передаватися національні повноваження.

Механізм прийняття рішень в рамках комісії виключає домінування якоїсь держави і має на увазі два рівні - рада і колегія комісії.

Рада у складі віце-прем'єрів буде здійснювати загальне регулювання інтеграційними процесами в МС і ЄЕП, а до колегії увійдуть представники країн у статусі міжнародних незалежних чиновників.

Вищим органом для ЄЕК є Вища євразійська економічна рада, яка буде збиратися на рівні глав урядів і глав держав.

Комісія керується рішеннями ради і може бути наділена правом підписувати міжнародні договори і утворювати свої представництва в третіх країнах, а також при міжнародних організаціях.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!