"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На Тимошенко подали до американського суду за борги ЄЕСУ

Четвер, 17 листопада 2011, 12:46

Американська UTICo, яка безуспішно намагається стягнути з ЄЕСУ Юлії Тимошенко близько 18,3 млн доларів, подала позов на цю суму до колишнього українського прем'єр-міністра до суду США.

Копія заяви є у розпорядженні агентства РАПСІ, передає "Дело".

UTICO звернулася до суду після того, як компанії було відмовлено у залученні її в якості третьої особи, яка заявляє власні вимоги в суперечці між Тимошенко, швейцарським трейдером RUE і одним з його власників - Дмитром Фірташем.

Тимошенко звернулася до Федерального суду Південного округу Нью-Йорка з позовом до RUE і Фірташа в квітні 2011 року, заявивши про те, що вони спільно з російським "Газпромом" присвоїли близько 1,7 мільярда доларів.

Реклама:

Тимошенко при цьому заявила про порушення низки федеральних законів, в тому числі закону про організовану злочинність (RICO).

Позов Тимошенко пов'язаний з так званим газовим конфліктом, що розгорівся в 2009 році.

Переговори між Києвом і Москвою про постачання газу в Україну і його транзит до Європи провалилися в кінці грудня 2008 року.

РФ через відсутність контракту припинила поставки газу в Україну, а потім і до Європи.

Після підписання контрактів у січні 2009 року "Газпром" і "Нафтогаз" перейшли на роботу без посередників - компанії RUE , яка згодом оскаржила право власності на 11 мільярдів кубометрів газу в Стокгольмському арбітражі.

Тимошенко вважає, що арбітраж під впливом Фірташа зобов'язав компанію "Нафтогаз України" повернути RUE вилучені в січні 2009 року 11 мільярдів кубометрів газу і передати в якості неустойки ще 1,1 мільярда кубометрів.

Тимошенко підозрюють в незаконному виведенні активів ЄЕСУ в офшори

Зареєстрована в штаті Массачусетс компанія UTICO вважає, що активи ЄЕСУ незаконно виводилися під контролем Тимошенко в офшори, зокрема, на Кіпр, через структури на Британських Віргінських островах, островах Гернсі та Мен.

Загальний обсяг цих активів перевищив 2,2 мільярда доларів, відзначає компанія, спираючись у своїх обчисленнях на дані Генеральної прокуратури України.

Чималу роль, за даними UTICO, у просуванні ЄЕСУ на ринку зіграв колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко, який був засуджений в США до дев'яти років ув'язнення і штрафу в розмірі 10 мільйонів доларів.

Він міг розраховувати на 50% доходів ЄЕСУ, які переводилися на офшорні рахунки Тимошенко, зазначає позивач.

UTICO 6 років чекає відшкодування збитку від ЄЕСУ.

Відносини між українською ЄЕСУ та американської UTICO почали складатися в 1993 році, коли Тимошенко ще очолювала компанію Cube, що займалася товарообмінними експортними операціями.

Примітно, що з претензіями до федерального суду США першою звернулася зовсім не UTICO, а ЄЕСУ, і сталося це ще в 1997 році. У задоволенні заявлених вимог позивачеві було тоді відмовлено.

UTICO звернулася до суду із зустрічним позовом до ЄЕСУ, і вимоги компанії, як випливає з документів, були задоволені у лютому 2005 року. Позивачу з урахуванням завданого йому збитку було присуджено близько 18,3 мільйона доларів, проте добитися виконання цього рішення суду компанії не вдається досі.

Наприкінці 2005 року у зв'язку з розморожуванням заблокованих раніше активів ЄЕСУ UTICO зробила кілька спроб стягнути з компанії й окремих осіб, близьких до Тимошенко, зокрема, з її бізнес-партнера Павла Лазаренка присуджену суму, але безрезультатно.

За рахунок свого впливу в березні 2008 року Тимошенко вдалося домогтися закриття в Україні всіх справ, у яких так чи інакше фігурувало ЄЕСУ, а також відхилення претензій на активи компанії, йдеться в судових документах.

Заявити про свої вимоги UTICO спробувала в рамках розгляду Тимошенко з RUE і Фірташем.

Суд у Нью-Йорку, проте, в жовтні залишив клопотання американської компанії без задоволення, і UTICO в результаті подала заяву про стягнення коштів за судовим рішенням, винесеним ще в 2005 році.

Серед підстав для розгляду позову в Нью-Йорку компанія зазначила, що за вказівкою Тимошенко більше 100 мільйонів доларів було перераховано Лазаренку за його допомогу ЄЕСУ через кореспондентські рахунки в Нью-Йорку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: