Через 10 років юань може витіснити долар

Четвер, 17 листопада 2011, 12:41

Економіка Китаю набирає обертів, і юань може скласти конкуренцію американському долару через 5-10 років.

Про це заявила парламентська комісія США, повідомляє Reuters.

Пекін вже давно не хоче миритися зі статусом постачальника дешевої робочої сили для потреб світового виробництва.

Китайські стратеги мають намір вибудовувати виробництво високотехнологічної продукції товарів наступного покоління, а також розвивати науково-дослідну діяльність, відзначає комісія, що складається з 12 представників обох американських партій.

Реклама:

"Також, вже не здається неймовірним те, що юань може створити проблеми для долара, можливо, через 5-10 років", - йдеться в доповіді.

Влада Китаю готує грунт для інтернаціоналізації своєї валюти через двосторонні угоди з іноземними компаніями та фінансовими центрами, зокрема з Гонконгом, говориться в звіті.

Більше число китайських фінансових інститутів зможуть випускати в Гонконзі облігації, номіновані в юанях, в рамках стратегії, озвученої вірогідним наступним прем'єр-міністром КНР Лі Кецяном під час серпневого візиту на півострів, повідомила комісія.

Члени комісії закликали американський конгрес дати їм повноваження на масштабний аналіз з тим, щоб "визначити необхідність у змінах для вирішення все більш складних і серйозних проблем, які Китай створює для міжнародних та внутрішніх інтересів США".

Голова комісії Вільям Рейнш сказав, що юань не "перевершить" долар в найближчі роки, якщо тільки Китай не дозволить своїй валюті рости і не відпустить контроль над рухом капіталу.

"(Але) те, що вони роблять в Гонконзі, вказує на прийдешні проблеми", - сказав він у інтерв'ю.

Доларові фінансові інструменти сильно перевершують активи, номіновані в юанях, в обсязі нового випуску.

Але ринки юаня досягли видатного прогресу менш ніж за рік, піднявшись до 11% від добового торгового обороту доларових ринків, говориться в доповіді.

Що стосується безпеки, комісія звинуватила Пекін в хакерських атаках і промисловому шпигунстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: