"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Опитування: українці повірили в рецесію

Четвер, 17 листопада 2011, 10:37

Незважаючи на оптимістичні показники інфляції за перші дні листопада, споживчі настрої вже скотилися в безодню.

У країні залишилося трохи більше 10% оптимістів, які вважають, що погіршення економічної ситуації не відбудеться, або вважають такий сценарій малоймовірним, пишуть "Экономические известия".

Причому найбільше таких людей проживає на сході країни і в Києві, де їх частка становить 14,6% і 12% відповідно. Песимістичні настрої найбільше виражені на заході і в центрі країни (88,6% і 86,1%).

Про це свідчать дані опитування, проведеного IVOX Україна. Дослідження було проведено методом онлайн-інтерв'ю з використанням панелі IVOX.

Реклама:

Вибірка становить 1000 анкет. Структура вибірки відповідає складу інтернет-користувачів України за віком, статтю та регіоном проживання. Статистична похибка не перевищує 3%.

Причому у загострення кризи у зв'язку з глобальними і локальними подіями вірять усі без винятку верстви населення.

Так, наприклад, серед людей, які можуть дозволити собі будь-які покупки, такий сценарій вважають ймовірним або цілком можливим 87,8% респондентів, серед тих, хто може придбати все, крім квартир, - 82,7%.

Трохи вище рівні песимізму в тих групах, яким не вистачає на їжу чи одяг, - 88% і 89,1%.

Дуже показово, що найбільше песимістів знаходиться у віковій групі 30-44, а не в традиційно більш скептичною старшої - 45-59.

У разі ж негативного розвитку ситуації майже половина опитаних (47,1%) збираються економити на одязі та проведенні дозвілля.

Тому, найімовірніше, при перших сигналах явних погіршення економічної ситуації зниження споживання відчують одежні рітейлери і всі торговці, зосереджені в торгово-розважальних центрах.

Правда, більш активно економити на одязі і дозвіллі мають намір співвітчизники на півночі і заході країни - 50,6% і 50,2% відповідно.

На всьому потроху збирається економити трохи менше третини споживачів (31,6%). Третьою за величиною групою респондентів є ті, хто готовий економити на харчуванні заради того, щоб виплатити борги за кредитами. Таких респондентів налічується 16,2%.

Причому найбільша кількість респондентів, готових заощаджувати на продуктах заради розрахунків погашення кредиту, живе саме на сході і півдні країни.

Варто зазначити, що чим гірший добробут позичальника, тим більш відповідально він буде підходити до погашення заборгованості перед банком.

Так, серед тих, кому не вистачає навіть на їжу, економити на ній задля сплати кредиту буде 60% респондентів, а серед тих, хто може купити все, крім квартири, - вже тільки 5,1%.

Не мають наміру економити на витратах на харчування, квартплату і проведенні дозвілля тільки 14,4%.

Але є серед опитаних і такі респонденти, які не очікують погіршення стану сім'ї в разі рецесії взагалі. Найбільше таких оптимістів живе в столиці - 12,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!