Ринок БТІ послуг стане комерційним

Четвер, 17 листопада 2011, 10:09

У Кабміні готується законопроект про створення ринку послуг з проведення технічних експертиз та розрахунку інвентаризаційної вартості об'єктів нерухомості.

Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк, передає "Комерсант-Україна".

Проект готується в рамках виконання доручення президента щодо демонополізації повноважень бюро технічної інвентаризації (БТІ).

Згідно з законопроектом, послуги громадянам зможуть надавати не тільки комунальні підприємства, а й організації інших форм власності.

Реклама:

При цьому отримувати документи про стан об'єкта нерухомості громадяни зможуть за принципом "єдиного вікна".

"Людина буде подавати документи реєстратору, який зв'язується з виконавцями технічної інвентаризації (БТІ комунальні, приватні фірми, технічні інститути або експерт) і з'ясовує, хто може запропонувати мінімальну вартість і термін виконання послуги, після чого повідомляє результати громадянину", - повідомив міністр.

Цей законопроект продовжить реформу БТІ, розпочату ще в лютому 2010 року.

Тоді була прийнята нова редакція закону "Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень", згідно з якою з 1 січня 2012 БТІ будуть позбавлені повноважень з реєстрації прав власності та користування земельними ділянками, нерухомістю, в тому числі недобудованою, а також прав на її оренду.

Реєструвати речові права будуть держреєстратори, підпорядковані Міністерству юстиції.

Дані про них будуть вноситися до єдиного держреєстру прав - "Укрдержреєстр".

Мін'юст також позбавить БТІ повноважень з ведення обліку безхазяйного майна, оформлення довіреності на управління нерухомістю, обмеження володіння і користування об'єктами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: