Бойко хоче для "Нафтогазу" "нафтові" пільги

Середа, 16 листопада 2011, 11:29

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропонує внести зміни до Податкового кодексу для забезпечення ввезення нафти НАК "Нафтогаз України".

Як передає "Інтерфакс-Україна", з пропозицією розглянути це питання невідкладно глава відомства Юрій Бойко виступив в ході засідання Кабінету міністрів.

"Питання треба розглянути безпосередньо зараз, тому що нам нафту потрібно ввозити", - сказав він.

У той же час представники інших відомств висловили заперечення, посилаючись на серйозність питання і неможливість внесення його до порядку "з голосу" без належної попередньої проробки.

Реклама:

Як повідомлялося, раніше Україна повідомила про готовність забезпечити прокачку до 16-20 млн тонн азербайджанської нафти по своїй території, в тому числі транзитом - до 13-17 млн ​​тонн.

Такі зобов'язання містяться в угоді про співпрацю у сфері транспортування нафти по території країни між урядами України та Азербайджану, яка буде запропонована для ратифікації Верховній раді.

Угода передбачає транспортування до 3 млн тонн азербайджанської нафти по внутрішніх маршрутах на Дрогобицький НПЗ і Надвірнянський НПЗ (обидва - "Приват"), а також до 5 млн тонн у західному напрямку (Угорщина, Словаччина, Чехія) та до 8-12 млн тонн в напрямку Білорусі.

Крім того, НАК "Нафтогаз Україна" планує почати переробку давальницької азербайджанської нафти на потужностях Кременчуцького НПЗ (ПАТ "Укртатнафта" – "Приват").

Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕ) в серпні 2011 року затверджено новий маршрут на поставку нафти через Морський нафтовий термінал "Південний", який якраз передбачено для поставок азербайджанської нафти держхолдингом на "Укртатнафту".

Замовником транспортування нафти за новим маршрутом є НАК "Нафтогаз Україна".

В даний час "Нафтогаз Україна" здійснює давальницьку переробку нафти на потужностях Лисичанського НПЗ. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!