Промвиробництво в Україні падає другий місяць

Середа, 16 листопада 2011, 10:09

Темпи зростання промислового виробництва в січні-жовтні 2011 року становили 8,2%, а в жовтні і зовсім - 4,7%, що являється найнижчим показником роботи промисловості 2011 році.

Більш низькі темпи промислового зростання в Україні не фіксувалися з жовтня 2009 року (спад на 6,2%), пише видання "Комерсант-Україна".

На відміну від квітня, коли за місяць темпи зростання в металургії впали відразу на 2,6 в. п., до 3,1%, жовтневий спад в галузі виявився нижчим - з 7% до 5,3%.

"Спад в металургії триватиме і в листопаді, проте вже в грудні є надія не деяке поліпшення - покупці з Близького Сходу давно не виходили на ринок. У них немає великих запасів, і всі чекають, що найближчим часом вони можуть почати закупівлі", - сказав аналітик компанії "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Мартиненко.

Реклама:

Втім, за словами експерта, у разі поглиблення спаду в Європі таке поліпшення буде повністю нівельовано.

"У кожному разі в січні і лютому попит на метал традиційно невеликий, і реального поліпшення можна чекати лише з березня", - додав пан Мартиненко.

У той же час спад демонструють і інші галузі.

Темпи зростання в машинобудуванні знизилися на 3,3 в.п., до 13,1%, хімії - на 6,6 в. п., до 2,8%, видобутку енергетичних копалин - на 6,4 в. п., до 7,5%, харчовій галузі - на 2,1 в. п., до 4,1%.

Одночасно прискорилося зростання у виробництві і розподілі електроенергії, газу та води (з 0,5% до 2,6%), добуванні неенергетичних копалин (з 3,7% до 6,2%).

Спад в нафтопереробці скоротився до 19,7%.

Триваюче зниження промислового зростання вже не дозволяє розраховувати на високі темпи зростання ВВП.

Крім спаду в промисловості, в жовтні погіршилися темпи зростання роздрібного товарообігу підприємств - з 14,6% до 14,1%.

У той же час на ситуацію позитивно впливає сільське господарство, яке продемонструвало позитивну динаміку - з 13,7% до 14,1%.

Такі показники роботи ключових галузей економіки, на думку глави НБУ Сергія Арбузова, дозволяють оцінювати зростання ВВП за підсумками 10 місяців в 5,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: