"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Економіка вичерпала потенціал залучення іноземних інвестицій

Середа, 16 листопада 2011, 09:55

Темпи припливу прямих іноземних інвестицій в Україну зростають вкрай повільно.

У III кварталі нерезиденти вклали в українську економіку 1,95 млрд доларів, повідомили в Держстаті, пише видання "Комерсант Україна".

Це ненабагато більше, ніж в II кварталі (1,86 млрд доларів), коли приплив інвестицій був забезпечений приватизацією "Укртелекому" за 10,550 млрд гривень.

Загалом з початку 2011 року іноземні інвестори вклали в Україну 4,740 млрд доларів, що на 38,5% більше, ніж у I-III кварталах 2010 року.

Реклама:

У III кварталі основним інвестором у вітчизняну економіку стала Австрія, звідки надійшло 592 млн доларів.

Велика частина цієї суми (418 млн доларів) була спрямована у фінансовий сектор.

Значна частка інвестицій в банки надійшла з Англії (163,2 млн доларів), у той час як французькі інвестори скоротили вкладення на 145,5 млн доларів.

 Нагадаємо, в серпні ЄБРР купив у BNP Paribas 15% акцій УкрСиббанку. А у вересні Кредитпромбанк обміняв 49% акцій на списання боргу на суму 100 млн доларів.

До складу його акціонерів, зокрема, увійшли ЄБРР, австрійський Raiffeisen Zentralbank, німецька DEG, американська Cargill і англійська London Forfaiting.

Загальний приплив коштів з Кіпру, який залишається лідером інвестування в Україну, виявився невеликий - 47 млн. доларів.

На тлі відтоку інвестицій з промисловості у фінансовий сектор вкладено 418,8 млн доларів.

Крім фінансового сектора, в III кварталі великі кошти вкладені в сектор операцій з нерухомістю - з Нідерландів, Австрії, а також в сектор торгівлі - з Британських Віргінських островів.

У IV кварталі експерти очікують зниження припливу інвестицій. 

Виданя відзначає, що потенціал української економіки із залучення капіталів нерезидентів на даному етапі розвитку країни вичерпаний, тому найближчим часом експерти очікують припливу інвестицій в країну в межах 6 млрд доларів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: