Єврокомісія хоче обмежити вплив рейтингових агентств

Вівторок, 15 листопада 2011, 20:58

Єврокомісія хоче зменшити вплив рейтингових агентств, які своїми оцінками кредитоспроможності європейських держав тільки посилюють кризові настрої.

Про це сказав єврокомісар з внутрішніх ринків Мішель Барньє у вівторок у Страсбурзі, представляючи нові законодавчі пропозиції, передає Deutsche Welle.

"Їхня влада є занадто великою", - відзначив він.

Серед запланованих кроків, зокрема, і притягнення до відповідальності агентств у разі значних помилок або завдання шкоди інвесторам.

Реклама:

Однак пропозиція тимчасової заборони агентствам оприлюднювати оцінки кризових держав, як наприклад Греції, не знайшла підтримки у Єврокомісії і була відхилена.

Запеклі дебати з цього приводу точилися упродовж кількох годин.

Крім того, Брюссель не буде боротися за створення європейського рейтингового агентства, котре б могло скласти конкуренцію таким трьом "китам", як Standard & Poor's, Moody's і Fitch.

Згідно з планами єврокомісара, у майбутньому агентства не матимуть права оприлюднювати рейтинги держав у час торгів на біржах.

Крім того, вони муситимуть надавати відкриту інформацію про підстави для встановлення оцінки.

"Оцінки мають прямий вплив на ринки та на економіку", - сказав Барньє.

Коментуючи низку нових пропозицій, він зауважив, що у минулому рейтингові агентства вже припускалися серйозних помилок.

Нові правила спрямовані насамперед на зменшення залежності від рейтингів, посилення конкуренції та збільшення транспарентності.

Зовсім нещодавно, наприклад, авторитетне агентство Standard&Poor's розіслало помилкове повідомлення про зниження рейтингу кредитоспроможності Франції, що призвело до хвилі обурення.

Єврокомісар Барньє планує домогтися зменшення залежності від рейтингів за рахунок того, щоб фінансові інститути також самі аналізували ризики цінних паперів.

Цей ринок належить кільком агентствам-"важковаговикам", тому Єврокомісія хоче збільшити конкуренцію і посилити позиції менших учасників.

Тепер пропозиції Єврокомісії ще мають затвердити країни-члени європейської спільноти та Європарламент. Як очікується, це станеться наступного року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: