Мінфін не допустить колишніх власників до купівлі націоналізованих банків

Вівторок, 15 листопада 2011, 19:19

Міністерство фінансів розробило і подало на розгляд у парламент законопроект, який регулює процес продажу рекапіталізованих урядом фінустанов - Родовід Банку, Укргазбанку і банку "Київ".

Про це пише газета "Дело" із посиланням на прес-службу Мінфіну.

"Прийняття цього закону створить правові підстави для досягнення найвищої ціни продажу пакетів акцій згаданих банків, забезпечить повернення коштів Державного бюджету України, спрямованих державою на участь в капіталізації банків", - ідеться у повідомленні міністерства.

Основним принципом і особливістю продажу акцій є недопущення до участі в їх продажу осіб, які під час націоналізації були їх акціонерами.

Реклама:

"Це обумовлено тим, що дії або бездіяльність таких осіб спричинили суттєве погіршення фінансового стану установ і викликали загрозу банкрутства. Як наслідок, урядом були спрямовані значні кошти на капіталізацію цих банків з метою захисту інтересів їх вкладників та інших кредиторів ", - пояснили у Мінфіні.

Проектом закону також передбачене залучення спеціалізованих установ в якості радників при продажу банків.

При цьому радник повністю супроводжує всі процеси, пов'язані як з передпродажною підготовкою банків, так і з безпосередньою реалізацією плану їх продажу.

Як відомо, уряд рекапіталізував Родовід Банк, банк "Київ" та Укргазбанк влітку 2009 року. Тоді на націоналізацію цих фінустанов було витрачено 9,5 млрд грн.

Пізніше Кабмін двічі збільшував статутні капітали Родовід Банку і Укргазбанку. В цілому, в "статутники" цих трьох установ протягом 2009-2011 рр. уряд "влив" 25,3 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: