"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США теж хочуть долучитися до Nabucco

Вівторок, 15 листопада 2011, 17:47

Ексімбанк США може взяти участь у фінансуванні проекту Nabucco.

Про це заявив спецпредставник держсекретаря США з питань енергетики Ричард Морнінгстар на прес-конференції в Баку у вівторок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"США пропонували і продовжують пропонувати свою підтримку газопроводу Nabucco. Якщо проект буде реалізований і американські компанії будуть залучені до будівництва, то можливе фінансування проекту з боку Ексімбанку США", - сказав Морнінгстар.

Він також зазначив, що США підтримують розвиток Південного газового коридору і будь-який трубопровідний проект в рамках цього коридору, "але з умовою, що цей проект буде за масштабами менше Nabucco і буде мати гарантію щодо розширення для доставки в майбутньому великих обсягів газу".

Реклама:

За словами американського дипломата, зустрічі в рамках нинішнього візиту в Баку підтвердили спільність поглядів США та Азербайджану за напрямами розвитку Південного газового коридору.

"Я не сумніваюся, що по Південному коридору піде великий газ, але коли це буде, ось в чому питання. Тому важливо, щоб консорціум Шах-Деніз і Держнафтокомпанія Азербайджану вибрали один із маломасштабних у порівнянні з Nabucco трубопровідних проектів в рамках коридору, але він має можливості розширення", - сказав він.

Морнінгстар зазначив, що США підтримають проект Транскаспійського газопроводу, якщо Туркменія, Азербайджан і ЄС узгодять умови його реалізації.

"Переговори про Транскаспійський газопровід між сторонами вже ведуться. Заявити про точні терміни початку реалізації проекту поки що неможливо. У першу чергу, для цього Туркменія, Азербайджан і ЄС повинні мати відповідні угоди", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: