"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна і Молдова узгодили торгові суперечки

Вівторок, 15 листопада 2011, 11:52

Україна готова укласти мирову угоду з Молдовою з двох торгових суперечок, що розглядаються в рамках СОТ.

Про це пише газета "Коммерсантъ-Украина".

В обмін на зниження Кишиневом ставки екологічного збору за імпорт товару у пластиковій упаковці Київ згоден зрівняти ставки акцизного збору для українського коньяку і молдавського дивина.

Однак поки в Мінекономрозвитку не вирішили, яким чином це буде зроблено - шляхом підвищення ставок на українську продукцію або зниження на молдавську.

Реклама:

Молдова і Україна домовилися завершити обидва торгових конфлікти, зареєстрованих ними в органі з вирішення спорів СОТ.

Як розповіла директор департаменту торгових політик міністерства економіки Молдови Інга Іонесіі, до такої угоди сторони прийшли 11 листопада в ході 13-го засідання змішаної міжурядової молдавсько-української комісії з торговельно-економічної співпраці.

Київ ще в лютому зареєстрував у секретаріаті СОТ запит на офіційні консультації з Молдовою щодо справляння нею імпортного збору за забруднення навколишнього середовища у розмірі 0,8-3 лея (0,55-2,05 грн.) за упаковку товару з пластика і Tetra Pak ( за винятком молочної продукції).

Зі свого боку в березні Кишинів направив свій запит до СОТ, звинувативши Україну в дискримінації імпорту бренді.

З 1 січня ставка акцизу на український коньяк складає 20 грн/л 100-відсоткового спирту, а на бренді (включаючи молдавський дивин) - 42,12 грн/л.

За словами Інги Іонесіі, сторони домовилися до кінця року зняти обидві дискримінаційні норми.

"Законопроект, який скасовує дискримінацію при стягненні екологічного збору, вже поданий урядом до парламенту, він вже обговорюється в комісіях, і ми зобов'язалися до кінця року прийняти його", - сказала пані Іонесіі.

Що стосується зустрічних зобов'язань, то "українська сторона запевнила, що до кінця року ставки акцизного збору на українську і молдавську коньячну продукцію будуть зрівняні, очевидно - шляхом підвищення акцизів для українського коньяку", вважає Інга Іонесіі.

Джерело видання в українському Мінекономрозвитку і торгівлі зазначає, що вони ще не знають, як досягти рівності ставок:

"Ми домовилися вирішити цю проблему до кінця року. Проте яким чином це буде зроблено - шляхом підвищення акцизу для української продукції або зниження його для молдавської, поки не вирішено".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: