"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Банкір" Жеваго: була "з'їдена" вся гривня в країні

Вівторок, 15 листопада 2011, 11:37

Банки кредитували в 2011 році настільки активно, що була "з'їдена" вся гривня в країні і зараз банківська система зіткнулася з жорстким дефіцитом ліквідності.

Про це в інтерв`ю Економічній правді голова правління банку "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк.

За його словами, офіційна статистика говорить про те, що рівень проникнення вкладів населення в банківську систему (співвідношення грошової маси поза банками до грошової маси в банках) на даний момент такий же, як напередодні кризи 2008 року.

"За останні 1,5 року населення принесло в банківську систему грошей більше, ніж було вилучено з банків під час кризи. Ці кошти були спрямовані на кредитування фінустановами і тому відносно невеликий відтік депозитів, боляче вдарив по ліквідності банківської системи. Як результат: гривні для кредитування в банках практично немає", говорить Хливнюк.

Реклама:

Також він зазначив, що стиснення бюджетних витрат у всьому світі призведе до скорочення світового споживання.

"Попит на традиційні товари українського експорту буде тільки зменшуватися і це вже помітно по падінню цін на продукцію металургії. Щоб підтримати наш експорт курс повинен бути мінімум 8,5 гривень за долар", - заявив банкір.

Коментуючи питання цін, він відзначив, що якби наше законодавство дозволяло банкам діяти щодо несумлінних позичальників, так само як і західне, то ціни на "стару" нерухомість впали б на 50%, проте враховуючи наші реалії можна говорити, що падіння цін на нерухомість складе приблизно 20-30%.

На питання чи передається кудись інформація про фізосіб, що роблять валюто-обмінні операції Хливнюк відповів, що нічого нікуди не передається і щоб її отримати в банку, необхідне рішення суду.

Нагадаємо, що з 23 вересня населення України не може обмінювати валюту без наявності паспорта.

Банк "Фінанси та Кредит" контролюється мільярдером, депутатом БЮТ-Б Костянтином Жеваго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!