"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки сподіваються, що НБУ не заборонить споживчі кредити

Вівторок, 15 листопада 2011, 11:21

Українські банки разом з регулятором - Національним банком шукають компроміс щодо обмежень споживчого кредитування, якого вимагає уряд країни в рамках дій з подолання негативного сальдо.

Про це повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, передає DT.UA.

Представник Нацбанку наголосила на доцільності помірного нарощування фінустановами портфелю споживчих кредитів.

За словами Щербакової, у серпні-вересні зростання було надмірним.

Реклама:

"До сьогоднішнього дня НБУ не видав жодних нормативних актів - які б сприяли "охолодженню" ринку споживчих позик. Це говорить про те, що ми ведемо дискусію. Має бути знайдений якийсь компроміс, який влаштує кожну сторону - і банківську систему, і Нацбанк", - наголосила директор гендепартаменту грошово-кредитної політики НБУ.

На думку голови правління "Правекс-Банку" Сергія Наумова, обмеження споживчого кредитування негативно вплине на фінансові результати роботи банків.

Банкір очікує, що в 2012 році темпи погашення вже виданих населенню позик перевищуватимуть темпи "нового" кредитування. "Відповідно у нас виникає потреба скорочення видатків, скорочення мережі", - зауважив фінансист.

Голова ж спостережної ради Platinum Bank Юрій Блащук вважає, що регламентація видачі споживчих позик допустима в частині систематизації оцінки позичальників.

"Ми віримо, що НБУ проводитиме незалежну політику і не заборонятиме споживче кредитування", - додав банкір.

Як зауважив незалежний фінансовий експерт Ярослав Колесник, потрібно стимулювати видачу кредитів на придбання товарів вітчизняного виробництва, "щоб ми розвивали не Китай, а Україну". "Але це питання складне, не вирішується просто", - визнав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!