Moody's передрікає проблеми білоруським банкам

Понеділок, 14 листопада 2011, 17:10

Аналітики міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service негативно оцінюють перспективи розвитку банківської системи Білорусі.

Основний аргумент експертів - девальвація нацвалюти Білорусі ускладнить погашення позичальниками валютних кредитів, що призведе до зростання частки проблемних активів, повідомляє портал BFM.ru.

Крім того, зростання відсоткових ставок і зменшення розміру урядових субсидій позичальникам негативно вплине на їх здатність обслуговувати борг, відзначили у Moody's.

Агентство також прогнозує, що частка проблемних кредитів у всій банківській системі Білорусі, ймовірно, буде швидко рости і через 1-1,5 року досягне 10-15%, тоді як на кінець 2010 року вона становила 4%.

Реклама:

Експерти роблять висновки, що рівень капіталізації банків, ймовірно, впаде нижче 8% у зв'язку із очікуваним зростанням проблемних кредитів і ослабленням національної валюти.

У Moody's заявляють, що все це пов'язано із "негативним" прогнозом розвитку банківської системи Білорусі, яким він залишається з червня 2009 року.

Також в агентстві підкреслюють, що зараз зберігається сильна вразливість ліквідної позиції банків країни в іноземній валюті у зв'язку з недавнім відтоком з фінустанов клієнтських коштів.

При цьому, за даними Moody's, знижується здатність уряду надавати підтримку банкам та економіці країни в цілому.

Експерти відзначають, що істотний дефіцит поточного рахунку та дефіцит валютних коштів в цілому по системі викликали різке падіння вартості білоруського рубля (на 65% по відношенню до долара протягом 2011 року), що супроводжується значним інфляційним тиском.

Для покриття дефіциту поточного рахунку білоруському уряду необхідно залучити зовнішнє фінансування.

Moody's очікує, що влада Білорусі зможуть залучити позики від Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС), отримати доходи від приватизації і продовжувати отримувати енергетичні субсидії від РФ, що має покрити короткострокові потреби.

Однак аналітики побоюються, що все ще зберігається велика невизначеність щодо здатності Білорусі скоротити дефіцит торгового балансу і знайти джерела зовнішнього фінансування на найближчі роки.

Раніше Moody's підтвердило рейтинги депозитів шести білоруських банків у національній та іноземній валюті з "негативним" прогнозом.

Довгострокові рейтинги депозитів у національній валюті збережені на рівні "В3", в іноземній валюті - на рівні "Caa1", рейтинг фінансової стійкості - на рівні "E+".

21 липня 2011 року Moody's знизило суверенний рейтинг Білорусі на один щабель - з "В2" до "B3" і не виключило подальшого зниження.

Зниження рейтингу було пов'язане із нестабільною макроекономічною ситуацією в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!