Японія вийшла з рецесії: ВВП різко виріс

Понеділок, 14 листопада 2011, 11:14

Економіка Японії, яка відновлюється після березневих стихійних лих, у липні-вересні виросла на 6% в перерахунку на річні темпи.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на опубліковані в понеділок офіційні дані, передає "Інтерфакс".

Середній прогноз економістів, опитаних агентством, становив 5,9%. У порівнянні з II кварталом підйом становив 1,5%.

У попередні три квартали спостерігалося скорочення економіки Японії в квартальному вираженні, проте тепер вона відновлюється в цілому більш швидкими темпами, ніж прогнозували експерти. Підйом японського ВВП в III кварталі був найшвидшим серед всіх розвинених країн.

Реклама:

Японія офіційно не оголошувала про рецесію, однак ситуація в країні відповідала найпоширенішому західному визначенню цього явища - скорочення протягом двох кварталів поспіль.

Разом з тим аналітики побоюються різкого уповільнення зростання через загальне ослаблення відновного імпульсу і погіршення попиту на японські товари на ключових експортних ринках.

Основним фактором зростання в найближчі квартали, як очікується, будуть держвидатки. Японський парламент обговорює збільшення бюджету ще на 12,1 трлн єн ($157 млрд), і уряд розраховує, що доповнення до закону про бюджет будуть прийняті до кінця листопада.

Раніше цього місяця економісти очікували уповільнення зростання в IV кварталі до 0,5% в порівнянні з липнем-вереснем у зв'язку з високим курсом ієни і повенями в Таїланді.

У III кварталі вперше за п'ять кварталів було зафіксовано позитивний внесок експорту в зростання економіки Японії, що становив 0,4 відсоткового пункту.

Споживчі витрати, на частку яких припадає близько 60% ВВП країни, забезпечили зростання економіки на 1 відсотковий пункт, перевищивши очікування, тоді як вплив капіталовкладень компаній збігся з консенсус-прогнозом - 1,1 відсоткового пункту.

Також у понеділок були оприлюднені остаточні дані про промислове виробництво за вересень. Падіння обсягів промвиробництва було переглянуто з 4%, в порівнянні з серпнем, до 3,3%.

Вересневе скорочення стало першим за шість місяців і виявилося гіршим від очікувань, зазначають експерти, які очікували перегляду до 2,1%. У жовтні японські економісти очікують зростання промвиробництва на 2,3%, у листопаді - на 1,8%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!