Лобіювання імпорту уб'є українських виробників сільгосптехніки - гендиректор "Херсонмашу"

Неділя, 13 листопада 2011, 15:15

Лобiювання державними структурами i вiдомствами масового наповнення українського ринку сiльгосптехнiки технiкою iноземного виробництва може призвести до закриття єдиного українського комбайнобудiвного заводу - НВП "Херсонський машзавод".

Про це заявив голова правлiння пiдприємства Олександр Олiйник, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"В Україну завезені сотнi тракторiв, спецтехнiки i комбайнiв, якi нинi стоять на митнiй базi ТОВ "Техноторг" i "Техноторг-Дон" та очiкують реалiзацiї за державними програмами через державнi компанiї "Спецагролiзинг", "Украгролiзинг" i "Державна продовольчо-зернова корпорацiя" (ДПЗК), тодi як нашому пiдприємству "Техноторг" i ДПЗК виннi понад 30 млн грн..", - сказав Олiйник.

При цьому вiн додав, що така ситуацiя загрожує зупиненням не лише "Херсонмашу", а й бiльшостi сiльгоспмашинобудiвних заводiв України.

Реклама:

За його словами, комбайн "Скiф", серiйне виробництво якого розпочав "Херсонмаш", на сьогоднi не поступається за якiстю аналогам виробництва країн СНД, а його цiна суттєво нижча за росiйськi аналоги за однакової потужностi.

"Нас просто хочуть виключити з ринку як конкурентiв", - вважає Олiйник.

При цьому вiн додав, що, на жаль, у знищеннi пiдприємства зацiкавленi представники обладмiнiстрацiї областi.

Коментуючи рiшення Мiжвiдомчої робочої групи щодо проведення комплексної перевiрки дотримання законодавства в процесi переходу права власностi на ВАТ "Херсонськi комбайни" i проведення процедури його банкрутства,

Олiйник наголосив, що у такому разi розпочинати перевiрку необхiдно ще з 1997 року, коли акцiї "Херсонських комбайнiв" були відчужені компанiєю "Украгромашiнвест".

"Тодi ми не були власниками заводу, а нинi всю вiдповiдальнiсть намагаються перекласти на нашi плечi й шукають зачiпку, щоб вiдсiкти вiтчизняного виробника", - наголосив голова правлiння.

При цьому вiн нагадав, що президент наприкiнцi 2010 року наклав вето на закон про повернення в держвласнiсть "Херсонмашу", а парламент потiм вiдхилив своє рiшення про повернення заводу державi.

Олiйник також вважає прикладом лобiювання заповнення українського ринку iмпортною сiльгосптехнiкою ухвалений парламентом у першому читаннi законопроект, згiдно з яким пропонується виключити з поняття "вiтчизняна сiльгосптехнiка" 50% локалiзацiю виробництва в Українi.

"Такий пiдхiд не лише завдасть збиткiв, а й призведе до зупинення українських заводiв-виробникiв комплектуючих для ХМЗ, а це понад 100 пiдприємств, i тотального безробiття", - наголосив він.

Вiн також нагадав, що ще в серпнi 2011 року мiнiстр аграрної полiтики Микола Присяжнюк заявив про намiр закупити у ХМЗ 200-300 комбайнiв, проте досi нiяких зрушень у цьому питаннi немає.

ТОВ "НВП "Херсонський машзавод", створене на базi активiв "Херсонськi комбайни", входить до структури ТОВ "НВП "БiлоцерковМАЗ" (Бiла Церква Київської обл.) бiзнесмена О.Олiйника.

Пiдприємство є єдиним в Українi виробником зернозбиральних комбайнiв "Славутич".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!