"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держстат "подарує" українцям збільшений "споживчий набір"

Неділя, 13 листопада 2011, 10:32 -

З 1 січня 2012 року Державна служба статистики збільшить до 335 найменувань перелік набору споживчих товарів.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Кабміну.

За словами директора департаменту статистики Держстату Ольги Калабухи, набір споживчих товарів помилково називають споживчим кошиком, хоча Держстат у своїй роботі оперує саме терміном "набір споживчих товарів (послуг)".

Він переглядається раз на п'ять років з урахуванням змін на споживчому ринку та в структурі грошових витрат домогосподарств.

Реклама:

Тобто враховуються реальні витрати населення на закупівлю тих чи інших товарів і послуг, які більше і частіше споживають громадяни.

Чинний на сьогодні споживчий набір містить 296 товарів і послуг.

Зараз здійснюється черговий перегляд споживчого набору, який буде впроваджений в практику розрахунку індексу споживчих цін з січня 2012 року.

"Зокрема, до списку споживчих товарів і послуг будуть додані оренда житла, оплата послуг лікарень, страхування автотранспорту, послуги з ведення домашнього господарства та інше.

Одночасно в Держстаті відзначають, що збільшення переліку не є самоціллю, головне - максимально точно відобразити реальний набір товарів і послуг, які нині фактично споживають люди.

"Завдяки поліпшенню розрахунків показника набору споживчих товарів, зокрема введення нових товарів і послуг, на які населення реально витрачає кошти, більш точно розраховується і індекс споживчих цін. А цей показник, зокрема, використовується при індексації грошових доходів населення. Тому від більш точного визначення набору споживчих товарів залежить точність індексу споживчих цін і, відповідно, точність індексації, яку отримають громадяни", - зазначили у відомстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: