МВФ проаналізував виконання Україною угоди 2008 року

П'ятниця, 11 листопада 2011, 19:06

Рада директорів Міжнародного валютного фонду у п'ятницю провела обговорення питання про аналіз виконання Україною програми в рамках угоди stand by з винятковим доступом до фінансування, укладеної в 2008 році,

Про це йдеться у заяві Фонду, передає "Інтерфакс-Україна".

МВФ не уточнює деталей, але нагадує, що в 2002 році рада директорів Фонду вирішила проводити аналіз результатів виконання програм попередніх періодів, які передбачали доступ до коштів з Загального ресурсного рахунку МВФ.

Мета такого аналізу, який повинен бути завершений протягом одного року з моменту закінчення дії договору, - провести критичне і відверте обговорення питання: чи узгоджувалися з політикою Фонду обгрунтування, надані при укладанні угоди, а також оцінити ефективність впровадження програми, підтримуваної ресурсами Фонду.

Реклама:

Група експертів МВФ готує звіт, що обговорюється з представниками влади країни, а потім надається на обговорення раді директорів, пояснили в організації.

Аналогічний звіт про програму stand by для Угорщини, також затвердженої в 2008 році, вже опублікований Фондом.

Нагадаємо, що МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредиту у розмірі близько 17 млрд доларів у рамках програми очікування.

З трьох виділених траншів на загальну суму майже 11 млрд доларів перший в розмірі 4,5 млрд у листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий, у травні 2009 року, в розмірі 3 млрд був поділений навпіл між НБУ і урядом, а третій, у серпні, на 3,5 млрд повністю пішов уряду, щоб полегшити виконання бюджету і закупити природний газ.

Виділення четвертого траншу в розмірі 3,8 млрд доларів було заплановано на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми.

Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня, однак не зробила позитивного висновку про завершення перегляду.

МВФ неодноразово публічно наголошував, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій та прийняття держбюджету на 2010 рік.

Після президентських виборів і зміни уряду в Україні було вирішено припинити програму stand by 2008 року, і в кінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (близько $ 15,6 млрд).

Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд. У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту stand by в розмірі SDR1 млрд.

Програма stand by передбачала виділення Україні щокварталу ще восьми траншів, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці.

4 листопада місія МВФ розповсюдила заяву за підсумками роботи в Києві з 25 жовтня по 3 листопада, згідно з якою вона взяла паузу для проведення додаткового відпрацювання технічних питань.

Очікується, що дискусії з питань економічної політики будуть відновлені в найближчому майбутньому.

Крім того, віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко і міністр фінансів Федір Ярошенко на початку листопада провели у Вашингтон ряд переговорів з МВФ, підсумки яких не розголошуються.

Прем'єр Микола Азаров 4 листопада заявив, що чергова корекція програми співпраці з МВФ запланована після закінчення газових переговорів з Росією, що очікується в листопаді 2011 року.

В уряді України припускають, що два транші програми stand by можуть бути об'єднані, що дозволить поповнити валютні резерви Нацбанку України відразу приблизно на $ 3 млрд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!