"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На соціалку щорічно потрібно 200 мільярдів

Четвер, 10 листопада 2011, 19:40

На фінансування всіх видів соціальної підтримки громадян в розмірах, зафіксованих чинним законодавством необхідно виділяти близько 180-200 мільярдів гривень щорічно.

Жодна економіка в світі не витримає такого навантаження, заявив в інтерв`ю Економічній правді колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики, а нині провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

За його словами, доля видатків соціальної спрямованості становить до 75-80% із усіх видатків держбюджету. З них щорічно на систему пільг, компенсацій, різноманітних виплат та допомог із державного бюджету виділяється щонайменше 35-40 млрд гривень.

"Інша частина (70% загального обсягу пільг) підпадає під обмеження через ухвалення відповідних урядових рішень. Через ці обмеження, за 2010 рік до суду звернулося близько 1,2 млн громадян з вимогою встановити їм розмір соціальних виплат на рівні, встановленим законами України, а не рішеннями уряду", - говорить експерт.

Реклама:

Також Розенко зазначив, що максимальний розмір пенсійної виплати, яку може відсудити собі "чорнобилець", не перевищує 7-8 тисяч гривень.

"Погоджуюсь, що при середньому розмірі пенсій в 1200 гривень пенсійна виплата 8 тисяч є значною. Проте виникає питання: рівні пенсій чиновників становилять і 15, і 20, і 30 тисяч гривень, і це урядовців не хвилює, а от пенсія в розмірі 8 тисяч гривень для людей, які реально ризикували своїм життям та втратили здоров’я, викликає бурю емоцій?", - наголосив колишній заступник міністра. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!