"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У зоні євро стрімко скорочується роздрібна торгівля

Четвер, 10 листопада 2011, 10:15

Згідно із даними Євростату, лише за вересень у 17 країнах, що користуються євро, рівень продажів впав на 0,7% при річному скороченні у 1,5%.

Загальне скорочення торгівлі у 27 країнах ЄС за вересень складає 0,3%, а за весь рік, від вересня до вересня, - 0,8%, передає ВВС.

При цьому тенденція до скорочення роздрібних продажів спостерігається у таких "слабких" ланках зони євро як Португалія (-3,7%), Словенія (-2,1%), Іспанія (- 1,7%) та Франція (-0,6%), тоді як у Німеччині продажі навіть зросли на 0,4%.

Роздрібна торгівля у країнах, що не послуговуються євро, переважно зростала: серед лідерів - Польща (2,4%), Британія (1%) та Латвія (0,9%).

Реклама:

Якщо ж брати до уваги річні показники, то найбільше падіння торгівлі спостерігається на Мальті (-7,5%), у Португалії (-6,2%) та Іспанії (-5,8%).

Утім, показники можуть виявитися ще гіршими, адже у Євростаті ще підраховують дані щодо Греції та Італії - найбільш проблемних країн, які послуговуються євро.

Експерти звертають увагу на те, що падіння продажів означає не тільки погані новини для самої торгівлі, яка є однією з головних галузей європейської економіки і дає роботу майже 18 мільйонам європейців, але й є найкращим індикатором песимістичних настроїв споживачів, які скорочують свої витрати через очікування рецесії.

"Це посилює відчуття, що єврозона наближається до уповільнення економіки вже у четвертому кварталі цього року, і обриси майбутньої рецесії набувають форми", - заявив Говард Арчер із IHS Global Insight.

Дані Європейського статистичного бюро були оприлюднені тоді, коли ЄС намагається визначитися, як рятувати Грецію від дефолту; Греція втратила прем’єра і формує новий уряд, Італія зіштовхнулася із рекордною вартістю запозичень для покриття своїх боргів і також переживає урядову кризу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!