Банки збирають досьє на клієнтів - ЗМІ

Четвер, 10 листопада 2011, 09:51

В Україні практично неможливо скористатися послугами банку, не розповівши йому про своє майно та публічну діяльність.

Такими є результати дослідження, проведеного Радіо "Свобода" після того, як Нацбанк своєю постановою зобов’язав фінансові установи збирати цю інформацію про клієнтів.

У жовтні та на початку листопада київські підприємства та організації почали отримувати листи від банків, які обслуговують їхні зарплатні рахунки.

Фінансові установи у ввічливій формі просять всіх своїх зарплатних клієнтів заповнити анкети, де серед іншого – вказати своє майно та рахунки в інших банках, а також розповісти, чи займаються вони публічною діяльністю.

Реклама:

Банки посилаються на зміни до закону "Про запобігання легалізації злочинних доходів" та відповідну постанову НБУ.

У постанові Нацбанку ідеться про те, що банки зобов’язані включити до своїх анкет запитання про те, чи належить клієнт до публічних осіб або пов’язаний із ними, і чи має він "контролера" (ідеться про довірених осіб та фінансових радників).

НБУ зобов’язав банки зібрати дані про їхніх клієнтів до 22 жовтня, але банки не встигли, і термін збору анкет був подовжений.

За даними Радіо "Свобода", у того, хто бажає відкрити депозит, вимагають розповісти про свій майновий стан та публічну діяльність дві третини опитаних банків.

У того, хто хоче взяти кредит, вимагають відповісти на всі запитання анкети НБУ 85% від перевірених фінансових установ.

Кожен п’ятий банк готовий прийняти кошти на депозит, не запитуючи у клієнта про публічну діяльність.

І лише один банк з усіх перевірених погодився відкрити депозит лише за паспортом та ідентифікаційним кодом та надати кредит без запитань про громадську активність.

Журналісти з’ясували цікаву закономірність: всі банки з іноземним капіталом вимагали заповнення анкет.

Їхні працівники в неофіційних розмовах пояснюють, що таким чином материнський банк перестраховується, щоби його філія в Україні не мала проблем із владою.

З іншого боку, всіма нечисельними банками, які не задають клієнтам особистих питань, володіють українці, наближені до чинної влади.

Коли ж кореспондент говорив, що не хоче так багато розповідати про себе, в половині випадків працівники банків неофіційно радили йому просто написати, що він не є публічним діячем, і не має ніякого коштовного майна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: