Єврогрупа: Греції загрожує банкрутство, якщо греки скажуть "ні"

Вівторок, 1 листопада 2011, 18:49

Якщо Греція відмовиться від надання фінансової допомоги після референдуму, країні загрожує банкрутство.

Про це повідомив у вівторок глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер, передає Reuters.

Виступаючи на радіо RTL, Юнкер сказав, що прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу прийняв рішення провести референдум, не проконсультувавшись з європейськими лідерами, що тільки додало "нервозності і невпевненості" до і без того ненадійної ситуації в економіці єврозони.

"Грецький прем'єр-міністр прийняв рішення, не обговоривши його зі своїми європейськими колегами", - сказав Юнкер.

Реклама:

"Таке рішення збільшує нервозність, яка посилює ненадійність, вже присутню на ринках, і тому нам треба спокійно подивитися на те, які заходи ми будемо робити".

Відповідаючи на питання, чи стане Греція банкрутом, якщо греки проголосують проти фінансової допомоги на референдумі, Юнкер сказав:

"Не можу виключити такої можливості, але це залежить від того, як саме буде сформульовано питання і за чи проти чого саме будуть голосувати греки".

Тим часом, Папандреу погодився взяти участь у саміті "Великої двадцятки" в Каннах на прохання французького уряду.

"Прем'єр-міністр візьме участь у саміті "Великої двадцятки", на якому обговорить останнє рішення, після запрошення, отриманого з Франції", - повідомив один з чиновників грецького уряду.

Папандреу, який перебуває під тиском власної партії та європейських колег після рішення провести референдум, також обговорив ситуацію з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, повідомив чиновник.

Меркель висловила "розуміння політичної ситуації" в Греції.

Два інших європейських політика, президент Європейської Ради Херман Ван Ромпей і глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, очікують від Греції повного виконання зобов'язань, обумовлених на саміті ЄС минулого тижня, коли була схвалена нова програма фінансової допомоги країні розміром 130 мільярдів євро.

"Ми візьмемо до відома намір грецьких властей провести референдум", - повідомили політики в спільній заяві, посилаючись на рішення Афін винести питання про програму допомоги на загальний референдум.

"Ми впевнені, що угода буде найкращим рішенням для Греції. Ми повністю впевнені, що Греція з честю виконає зобов'язання, прийняті відносно єврозони і міжнародного співтовариства".

Ван Ромпей і Баррозу додали, що провели телефонну бесіду з прем'єр-міністром Греції, і повідомили, що лідери єврозони детально обговорять питання референдуму в ході саміту "Великої двадцятки" в Каннах 3-5 листопада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!