Туреччина задоволена ціною на азербайджанський газ

Вівторок, 1 листопада 2011, 15:23

Туреччина отримала хорошу ціну на азербайджанський газ в порівнянні з іншими постачальниками в регіоні.

Про це сказав міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз в інтерв'ю Reuters.

Минулого тижня Туреччина домовилася з Азербайджаном про постачання 6 мільярдів кубометрів газу до 2017 року і транзит 10 мільярдів кубометрів до Європи.

Ця домовленість допоможе Азербайджану конкурувати з "Газпромом" на турецькому і європейському ринках.

Реклама:

"За умовами угоди, право перегляду ціни на газ з першої фази розробки родовища Шах-Деніз було зафіксовано до 2018 року", - сказав Йилдиз.

Запаси родовища Шах-Деніз оцінюються в 1,2 трильйона кубометрів. Видобуток почалася в 2006 році і зараз становить 9 мільярдів кубометрів на рік, з яких Туреччина отримує понад 6 мільярдів. Друга фаза вступить в дію в 2017 році.

"Була закладена хороша основа для газу, який почне надходити до Туреччини з 2018 року. Ми отримали вигіднішу ціну", - сказав Йилдиз.

Наприкінці вересня Туреччина поряд з європейськими країнами вимагала від "Газпрому" зниження ціни, пригрозивши розірвати контракт на поставку газу.

Йилдиз підкреслив, що угода відкриває дорогу таким газопровідних проектів як Набукко, Туреччина-Греція-Італія (ITGI) і Трансадріатичний газопровід (TAP).

"Карта регіону не зміниться, але можна сказати, що з цією угодою баланс сил змінився. Багато країн ведуть переговори, але єдина конкретна угода була підписана між Туреччиною і Азербайджаном", - сказав міністр.

В кінці 2011 - початку 2012 року Азербайджан планує вибрати покупця газу з другої фази родовища Шах-Деніз, що знаходиться в Каспійському морі.

Комерційні пропозиції подали три міжнародних консорціуми: Набукко, газопровід Туреччина-Греція-Італія (ITGI) і Трансадріатіческій газопровід (TAP).

Британська нафтогазова компанія BP, яка займається розробкою Шах-Деніза разом з Державною нафтовою компанією Азербайджану, розглядає можливість будівництва власного газопроводу "Південно-Східна Європа".

Також домовленість Туреччини з Азербайджаном дає можливість поставок газу з Туркменії в Європу по території Туреччини та Азербайджану, сказав Йилдиз.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!