Греція загрожує єврозоні вже новою кризою

Вівторок, 1 листопада 2011, 10:47

Єврозона ризикує скотитися в чергову кризу після того, як грецький прем'єр-міністр Георгіос Папандреу несподівано оголосив про плани винести питання про програму допомоги країні на загальний референдум.

Папандреу пояснив таке рішення бажанням отримати ширшу суспільну підтримку для скорочення бюджетних видатків та проведення структурних реформ, на яких наполягають міжнародні кредитори, передає Reuters.

Жорсткі заходи, які проводить через парламент правляча Соціалістична партія, у той час як звичайні греки страйкують на вулицях, вже змусили деяких депутатів покинути ряди соціалістів.

Європейські лідери минулого тижня погодили виділення Афінам другого траншу розміром 130 мільярдів євро і домовилися з приватними інвесторами про списання половини грецьких боргів.

Реклама:

"Якщо буде референдум, то ми можемо цілком резонно зробити висновок, що вони можуть не схвалити заходи посилювання. Ми можемо зробити висновок, що це може обвалити всю колоду карт", - сказав старший стратег BGC Partners в Лондоні Хоуард Уілдон.

На думку експертів, проведення референдуму викликає багато питань, оскільки останні соцопитування показують, що більшість греків негативно ставляться до програми порятунку країни.

Останні новини з Афін навряд чи обрадують лідерів "Великої двадцятки", що збираються на цьому тижні в Каннах, щоб обговорити проблеми єврозони і можливість залучити Китай до їх вирішення.

Оголошення Папандреу викликало бурхливу реакцію: одні звинувачують прем'єра в тому, що він ставить на кін майбутнє країни, і пророкують їй дефолт, інші ставлять питання про законність проведення референдуму.

Політики відзначають, що невдалі підсумки плебісциту чреваті для Папандреу відставкою і достроковими виборами.

"Складно вгадати, що буде з Грецією, якщо вона відмовиться від програми допомоги. Це буде досить погано для Європейського Союзу і, особливо, для єврозони, але ще гірше це буде для Греції", - сказав економіст, лауреат Нобелівської премії Крістофер Піссарідес.

"У тому випадку якщо греки проголосують "ні", Греція відразу оголосить себе банкрутом, там відразу станеться дефолт. Я не можу уявити собі, що вони збережуть євро".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!