ЄС думає, як пом'якшити дефолт Греції

Неділя, 9 жовтня 2011, 11:09

Представники Єврокомісії, ЄЦБ та МВФ застерегли від можливого провалу допоміжних траншів Греції.

Представники "трійки" вимагають здійснення структурних реформ, передає "Deutche Welle-Україна".

"Греція опинилася на роздоріжжі. Стає зрозумілим, що програма порятунку її еконіміки не буде успішною, якщо влада країни не обере шлях на проведення жорсткіших структурних реформ, ніж ті, які ми бачили дотепер", - заявив представник МВФ Поул Томсен.

Представники "трійки" саме готують свої висновки після чергових відвідин грецької столиці, де вони перевіряли те, яких заходів влада Греції вживає заради виходу з глибокої економічної кризи.

Реклама:

"Два кроки вперед й один назад", - охарактеризував побачене в Афінах Томсен в інтерв’ю газеті Welt am Sonntag, додавши, що у грецькому уряді розуміють те, що найважча частина перетворень ще попереду.

Тим не менше, у Греції поволі наростає соціальне напруження та незадоволення непопулярними реформами, які включають у себе звільнення, запровадження нових податків та урізання зарплат і пенсій.

Розкритикував владу Греції й представник Єврокомісії Маттіас Морс. За його словами запровадження реформ триває аж надто довго.

Уряд Греції вже заявляв, що грошей у скарбниці залишилося достатньо максимум до початку листопада, далі країну чекає дефолт.

На думку багатьох економістів, зараз європейські політики і банкіри головним чином, обговорюють не те, як уникнути дефолту, а як зробити його керованим і м’яким та в якому обсязі доведеться списати борги Греції.

МВФ, ЄС і ЄЦБ вимагали, щоб дефіцит бюджету у Греції 2011 року не перевищив 7,6%. Але до 6 жовтня 2011 року він досяг 8,5%.

Грецький мінфін додатково розчарував кредиторів, заявивши, що цей показник може дійти й до 9% "у зв'язку з більш глибокою, ніж прогнозувалося, рецесією".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: