"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄБРР про "Нафтогаз": спочатку реформи, потім - гроші

Субота, 8 жовтня 2011, 13:13
Приватизація "Нафтогазу" - це дуже важливий процес реформ, але вона має відбуватися на завершальному етапі.

Про це в інтерв'ю DT.UA заявив керуючий директор з енергетики Європейського банку реконструкції та розвитку Ріккардо Пуліті.

"Занадто поспішати з цим не варто. Без здійснення реформ приватизація неможлива. На першому етапі набагато важливіша прозорість рішень та адаптація законодавчої бази", - підкреслив він.

Пуліті відзначив важливість реформування НАК "Нафтогаз України", без якого неможливе фінансування в повній мірі робіт з ремонту та модернізації української газотранспортної системи.

"І наш банк, і Єврокомісія, і МВФ, і інші міжнародні організації й інвестори уважно відстежуватимуть процес реформування "Нафтогазу" та сприятимуть його розвитку", - пообіцяв він.

За словами Пуліті, Україна дуже важлива для Європи.

Він додав, що наразі система трубопроводів високого тиску вимагає реновації та модернізації, і ЄБРР надаватиме необхідну фінансову підтримку.

Зокрема, вже прийнято рішення про виділення 308 мільйонів доларів на невідкладні роботи з ремонту ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.

Водночас Пуліті визнав, що грошей знадобиться набагато більше.

Реклама:

"Але тут треба розуміти, що спочатку слід здійснити реформи, які забезпечать прозоре і зрозуміле середовище для інвестицій. Тобто спочатку реформи, потім - ос­нов­не фінансування", - додав він.

"Нам показали, що буде проведено розукрупнення "Нафтогаз України". З поділом її на чіткі сегменти: видобуток вуглеводнів, їх транспортування і поставки споживачам", - нагадав представник ЄБРР.

"У результаті має вийти прозорий і прогнозований як споживачами, так і інвесторами бізнес. Більшість країн ЄС подібне вже проходили, тож накопичено серйоз­ний досвід", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!