Колесніков Путіну: безкоштовний сир тільки в мишоловці

Субота, 8 жовтня 2011, 12:05

Віце-прем'єр Борис Колесніков зазначає, що Україна чітко задекларувала свій вибір інтеграції до Європейського союзу.

"Що стосується зони вільної торгівлі, так Україна показала свої устремління. Якщо зробити соцопитування, то, я думаю, мінімум дві третини виступлять за те, щоб Україна могла просуватися в Європейський союз", - сказав він у п'ятницю ввечері в ефірі телеканалу "Інтер", передає Інтерфакс-Україна .

Коментуючи нещодавні висловлювання прем'єра Росії Володимира Путіна про те, що приєднання до Митного союзу економічно вигідно для України, Колесніков сказав: "Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Тому ніяких пряників ніхто не дочекається".

"Кожен керівник держави, особливо прем'єр економіки держави буде прагнути до розширення сфери впливу, в даному випадку Російської Федерації", - вважає віце-прем'єр.

Реклама:

"Україна є членом СОТ, і коли вона вступала до цієї організації, то брала на себе певні зобов'язання, вийти за які не може", - зазначив він.

Віце-прем'єр не вважає, що Європа закриє доступ на свій ринок для української сільськогосподарської продукції.

"Дійсно ЄС квотує цю продукцію. А Україна вже отримала певні квоти у разі підписання зони вільної торгівлі, і вона буде їх, я думаю, тільки розширювати", - сказав він.

"Наші східноєвропейські друзі та партнери теж відкривали зону вільної торгівлі та вступали до Євросоюзу з тими самими правами, але, як показує їхній досвід, крок за кроком ці санкції носили все менший і менший характер. І на сьогоднішній день середня зарплата в Польщі 900-950 євро - це показник того, до чого повинна прагнути Україна", - зазначив він.

Колесніков не розуміє, на чому грунтуються твердження про те, що при створенні зони вільної торгівлі з ЄС "помре" авіаційна промисловість країни і не буде розвиватися суднобудування.

"Я не знаю, з яких міркувань робляться такі висновки", - зазначив він.

"Я вірю в авіаційну промисловість України, яка на сьогоднішній день постачає продукцію в країни Латинської Америки, Африки, Південно-Східної Азії, так що тут для України нічого не зміниться. А транспортному літаку "Антонов" немає рівних у світі", - підкреслив Колесніков.

За його словами, в суднобудівної промисловості України є високі шанси в кооперації з голландськими партнерами, з польськими партнерами виробляти цілком конкурентоспроможні судна.

"Не можна, мені здається, так категорично ставити питання - або з нами, або все пропало. Це шлях в нікуди", - підсумував міністр інфраструктури.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: