Польща буде судитися з "Газпромом", якщо не отримає знижку

П'ятниця, 7 жовтня 2011, 14:22

Польща планує в середині жовтня 2011 року подати в суд на головного постачальника газу в країну - російський "Газпром", якщо той не погодиться надати знижку на постачається паливо

Про це повідомила прес-служба польської державної нафтогазової компанії PGNIG, яка буде виступати стороною в судовому спорі в міжнародному арбітражі в Стокгольмі, пише "Дело".

"Переговори вимагають збереження конфіденційності, тому про результати ми проінформуємо після їх завершення, яке заплановане на середину жовтня 2011 року", - відзначила компанія в спеціальній заяві для ЗМІ.

"Якщо вони не принесуть задовольняють результатів, PGNiG направить справу до міжнародного арбітражу", - сказано в повідомленні.

Реклама:

6 жовтня 2011 року польська газета DziennikGazetaPrawna написала, що польська влада вимагає від росіян 10% знижки на пальне, що постачається до Польщі, зазначивши, що "ціна питання" становить більше 0,5 мільярда доларів.

"Аргументи про необхідність знизити ціни на нашому боці. Попит в Європі сильно скоротився, у нас попереду - можливість чергового уповільнення економічного зростання, крім того, зараз пропозиція значно перевищує попит на LNG, який є конкурентом російського газу ", - сказав виданню віце-голова PGNiG Радослав Дудзіньскій.

DGP зазначила, що у разі задоволення позову польської компанії "Газпром" буде зобов'язаний повернути PGNiG "кілька сотень мільйонів доларів", переплачених за газ з моменту, коли компанія подала заявку про зниження ціни - з квітня 2011 року.

Видання також нагадало, що зниження ціни на газ від "Газпрому" вимагають Литва, міжнародний гігант Shell, французький GdF Suez, а також італійська ENI.

Газета додала, що німецькі RWE і E. ON вже подали позови в міжнародний арбітраж, вимагаючи знизити ціну на російський газ.

Як повідомлялося, на початку вересня 2011 року Радослав Дудзіньскій називав подачу PGNiG позову "найбільш вірогідним сценарієм", якщо росіяни добровільно не нададуть знижку до жовтня 2011 року.

Польща за рахунок власного видобутку газу покриває близько третини своїх потреб, з кінця 2010 року практично всі інші 70% імпортує з Російської Федерації.

PGNiG в прийнятій в 2008 році стратегії свого розвитку прогнозувала скорочення газових поставок з РФ в загальному балансі до 40%, збереження близько 30% частки власного видобутку та постачання ще близько 30% з інших джерел, зокрема через споруджуваний LPG-термінал на Балтійському морі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!